Апарат за рано откривање оштећења слуха и у Чачку

После Краљева, апарат за рано дијагностиковање оштећења слуха код беба уручен је и чачанском породилишту. Акцијом "Срце за децу" Блиц фондације, која траје до 31. маја, уз подршку Министарства здравља и Радио-телевизије Србије, планирано је да апарате добије свих 56 породилишта у Србији.

Анастасија ће ускоро напустити болницу у којој је рођена пре седам дана. На прегледу слуха, који траје  неколико минута и безбедан је по здравље бебе, апарат је показао да добро чује.

Доктор Радослав Милошевић, директор Опште болнице у Чачку, приликом примања донације рекао је да је апарат који служи за скрининг раног откривања поремећаја слуха код новорођенчади веома значајан за ту установа. Тим пре што се лечење поремећаја слуха код новорођенчади једино може учинити и превенирати уколико се има један такав апарат.

До сада је провера слуха код новорођених беба у чачанском породилишту рађена само у посебним случајевима.

"Тако да су нам само бебе које су амамнестички оптерећене, или родитељи, или неко у породици има проблеме са слухом" рекла је докторка Данка Мириловић, неонатолог у чачанској болници. "Такву децу смо консултовали ОРЛ који су даље преузимали лечење и праћење такве деце:"

Акција Блиц фондације "Срце за децу" траје до 31. маја. Планирано је да се апаратом за рано откривање евентуалних оштећења слуха код беба опреме сва породилишта у Србији.

"Свако породилиште треба да има апарат за рани преглед слуха код новорођенчади. Свакој беби одмах по рођењу треба да се уради тест на слух", наглашава Велимир Перовић,
уредник акције "Срце за децу". "Зашто? Зато што је оштећење слуха један од највећих хендикепа људских и ако се он не открије на време, то дете ће цео живот трпети због оштећења слуха."

Годишње се у чачанском породилишту роди око 1.300 беба, а последњих година све је више близанаца. У првим месецима живота бебе, развој слуха је најинтензивнији. Рана дијагностика истичу неонатолози, веома је важна.

Због тога ће се убудуће свака беба рођена у чачанском породилишту тестирати помоћу апарата за рани скрининг слуха.

rts.cacak@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара