Мирослављево писмо на врху игле

Гравуре Крагујевчанина Радише Минића, јединствене у Србији, реткост су и у свету: неке његове минијатуре у сребру и злату видљиве су тек под лупом или микроскопом.

Радиша Минић је четири деценије радио као гравер у некадашњој Заставиној фабрици алата, и од тог посла живела је његова породица. Занат је прерастао у хоби, љубав, уметност, јединствену и несвакидашњу.

Минијатуре су његова инспирација, мотиви из хришћанства. Исписао је тако Радиша Оче наш на центиметру квадратном, на венчаним бурмама, угравирао свеце, студенички крст, Белог анђела

Уз уметнички дар и "око соколово", потребно је и много стрпљења: годину дана стварао је оков на кивоту за мошти кнеза Лазара у Раваници, добио Повељу. Његове минијатуре су свуда у свету, а на неке је посебно поносан.

Радишина радионица-атеље скромна: стега, длета, лупа...

Изгравирао је Радиша и Мирослављево писмо на врху игле, да искуша таленат. Урадиће још једном за Гиниса.

Сада минијатуре, а убудуће... тајновито каже Радиша, можда џиновске гравуре постану његова нова инспирација.

rts.kragujevac@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво