Пирот, субвенције за запошљавање

Захваљујући субвенцијама за запошљавање двадесеторо Пироћанаца биће у прилици да покрене сопствени посао, а осморо власника малих предузећа моћи ће да упосли нове раднике. Овај програм финансира град Пирот - преко Канцеларије за локални економски развој у сарадњи са филијалом Националне службе за запошљавање.

Далибор Колић из Пирота власник је машинско-браварске радионице већ неколико година. Није лако каже бити предузетник и зато му много значи финансијска подршка.

"Ми тренутно имамо шест стално запослених радника и уско смо специјализовани за заваривање. Субвенцију смо добили да би проширили посао и уз то наравно, запослили новог радника", каже Далибор Колић, предузетник.

"Овде радим две године, радим у струци на пословима вариоц и бравар. Задовољан сам условима рада, плата је редовна и ја сам срећан што као млад човек имам где да радим", каже Милош Тошић, радник.

Да би се покренуо сопствени посао потребно је, сматрају стручњаци, најпре испитати и наћи празан простор на тржишту. Управо то је са 160 хиљада динара бесповратне помоћи урадио један млади Пироћанац.

"У питању је рад везан за транспорт, логистику у области транспорта, тачније  диспечерство,  односно покривање камиона, налажење бољих тура за плаћенији посао. А сарађиваћу са колегама и пријатељима из Америке", каже Борислав Деспотовић.

У Националној служби запошљавања и локалној самоуправи сматрају да су овакви програми  веома корисни, јер развијају предузетништво.

"Субвенције за самозапошљавање су једна од најпопуларнијих мера, поред програма  стручне праксе које такође општина има, а и за програм јавних радова је изузетно велико интересовање", каже Ненад Петровић, Канцеларија за локални економски развој.

"Није само у питању субвенција у новчаном износу, већ се та лица пре свега и обучавају пре него што крену са сопственим послом, на који начин засновати сопствени бизнис, шта је то битно, како разрадити пословну идеју и томе слично", каже Јелена Костић, директорка филијале НСЗ у Пироту.

Да би се барем мало смањио број од седам хиљада 600 незапослених, град Пирот је за различите програме запошљавања ове године из буџета издвојио око 14 милиона динара.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво