Метеоролошка станица у новој згради

Хидрометеоролошка мерења у Куршумлији врше се већ 120 година. Једина метеоролошка станица у топличком крају која је у систему РХМЗ добила је најсавременију опрему, и нову зграду.

Драган Миленковић се осматрањем атмосфере и мерењем њених параметара бави 38 година. Лично је забележио куршумлијских 28 испод нуле, и 42 степена у плусу.

"Ко прати прогнозе Републичког хидрометеоролошког завода добиће сигурно најадекватније прогнозе и најреалније температуре", каже Драган Миленковић, руководилац метеоролошке станице у Куршумлији.

Метеоролошка станица у Куршумлији је једна међу 28 колико их има у Србији.

Године 1951. овде је постављено мерно место. Међутим, прва мерења температуре ваздуха у Куршумљи везују се за 1896 годину, а 120 година касније Куршумлија добија мерну станицу.

У новој згради ради петоро запослених.

"Зграда је одлична, сређена, супер је, значи имамо сада све услове за рад", каже Сретко Цветковић, хидрометеоролошки техничар.

"Уз подршку Владе републике Србије ми смо направили овај објекат, опремили га и створили услове да ово буде главна метеоролошка станица. Да овај део Србије, јужни део Србије, буде потпуно равноправан, чак и у предности са новом опремом и новим објектима у односу са остатком Србије", каже професор др Југослав Николић, директор РХМЗ.

Временска прогноза има све већи значај у савременом животу.

"Од огромног су значаја подаци које добијамо од метеоролошке станице, и због пољопривреде и због најава већих падавина, да се спремимо на време за спречавање већих штета", каже Радољуб Видић, председник општине Куршумлија.

У Метеорлошкој станици у Куршумлији временске прилике прате се 24 сата, а подаци се, осим у Републички хидрометеоролошки завод, шаљу и у Европски метеоцентар.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво