Цео радни век на пожешкој пијаци

Међу најпродаванијим артиклима на пијацама ових дана је купус, једна од главних зимских намирница. У потрази за бољом ценом, купци ретко када имају времена или жеље да боље упознају људе који производе и продају њихову храну.

Иако је навршио 91 годину, Живота Миловановић из Глумча, не одустаје од посла којим се бави цео живот. Поврће које произведе продаје на пијаци. Слух га је издао, али му наочаре још нису потребне. Дуговечност, каже, дугује раду, али и довитљивости.

"Кад сам на сремски фронт поћерали ме, онда је било најтеже. И ондај сам побјего сам отуд, нисам шћео да идем на сремски фронт. Дошо кући, крио се, крио, док је све се завршило ондај сам отишо у војску. Нема ко је отишао на сремски фронт из Глумча, није се вратио, сви изгинули", каже Живота Миловановић.

Деда Живота каже да цео живот води економску битку. У тој борби му се придружио и син који је - са транзицијом - остао без посла.

"Мора мало више он радити, јер је деда млађи него ја. Он сјече ово све, петља, ја сам продајем", каже Живота Миловановић.

Подела улога, млађи на имање, старији за тезге, важи за већину.

"Просек је овде педесет година старости. Млади само догнају, овим што продају. Догнају робу и оду, ови старији продају", каже Драган Арсић, радник ЈКП "Наш Дом".

Међутим, то уопште није лако на пожешкој пијаци, посебно у магловитим јесењим и зимским данима.

"Увек је овде ниже него у Сјеници, него и фактички на Копаонику. Овде је било хладније него на Златибору. Али научили смо ми старији радимо све и можемо да поднесемо и зиму. Виш мантил радни, нисам улицкана да сам госпођа", каже Саја Марковић.

"Ћути куда сам прошо, добро ме и држи", каже Живота Миловановић.

Док купци могу да сачекају да јутро одмакне и температура порасте, за продавце радно време почиње од свитања, а завршава се обично у предвечерје. Ретки су они који ових дана раније распродају робу. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара