Више од месец дана без исправне воде за пиће

Пожаревац више од месеца дана нема исправну воду за пиће, због повећане количине нитрата у градском водоводу. Градске власти покушавају да привременим решењем обезбеде грађанима Пожаревца здраву пијаћу воду.

Из два вештачка језера поред Велике Мораве цевоводом дугим преко три километра допремаће се вода у инфилтрационе базена на водоизворишту Кључ, са кога се Пожаревац снабдева пијаћом водом. Постављање цевовода требало би да траје десетак дана, после чега би кренуло наливање инфилтрационих базена.

Директор пожаревачког водовода, Саша Ваљаревић, каже да ће се после недељу дана наливања инфилтрационих базена узети први узорак воде, али да је потребно да три узорка буду исправна, како би вода поново могла да се прогласи исправном за пиће.

Паралелно са постављањем цевовода почело је и бушење два бунара из којих би се вода такође допремала у инфилтрационе базене. У овој операцији значајну помоћ граду Пожаревцу пружили су огранак Теко Костолац и предузећа Георад и Аутотранспорт.

Бушење два нова бунара коштаће град Пожарева осам милиона динара, док су услуге огранка Теко Костолац за цевовод и пумпе и Аутотранспорта  бесплатне.

Градоначелник Пожаревца, Миомир Илић, каже да се разматра изградња фабрике воде, као трајно решење овог проблема, али пошто има опречних мишљења за сада није донета коначна одлука.

Пожаревљани се водом за пиће снабдевају из цистерни више од месец дана. Наливање инфилтрационих базена који штите водоизвориште Кључ од загађених подземних вода, због којих је и дошло до повећања количине нитрата у пожаревачком водоводу, требало би да доведе до филтрирања воде и постепеног снижавања нитрата у њој на законски дозвољене границе, испод 50 милиграма по литру.

У пожаревачком водоводу тренутно је 62 милиграма нитрата по литру.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара