Патент пензионера из Горње Трепче

Заводу за интелектуалну својину Србије, недавно је патентиран ортопедско-анатомски систем за особе са инвалидитетом, иновација коју је осмислио пензионер Бранко Недовић који живи у Горњој Трепчи, код Чачка. Жеља овог проналазача је да се овај систем што пре нађе у производњи.

Када су се, после другог порођаја, код Бранке Недовић, појавили симптоми тешке, и за сада неизлечиве болести-мултипле склерозе, ова храбра жена, није клонула духом.

"Ја сам се разболела од Мултипле склерозе, али идемо даље...", каже Бранка Недовић.

Бранкин отац-Бранко,који сада има 80 година, бавио се уз свог оца, проналазаштвом. То је допринело да недавно добије и решење о признатом патенту за ортопедско-анатомски систем за
кретање и вежбање полупокретних лица и особа са инвалидитетом. Овај уређај се монтира да обичну дрвену столицу, са наслоном.

"Већег пријатеља и помагача мени нема од ове столице, јер могу прецизно да се приближим столу и да одем у другу просторију", каже Бранка Недовић.

Времешни иноватор, Бранко Недовић, има само једну жељу, да се за његов проналазак заинтересују произвођачи, како би га користили и друге особе којима је намењен.

"Највиша жеља била би ми да се јави производјач који би ово правио да и другима буде од користи...", каже Бранко Недовић, иноватор.

Иноватор из Горње Трепче, захвалан је Машинско-саобраћајној школи из Чачка, на помоћи коју су му указали при раду на проналаску. У поступку је и патентирање механичног физитерапеута, за побољшање циркулације крви у људском организму.

Завод за интелектуалну својину Србије донеће решење о овом патенту, почетком идуће године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара