Креативна индустрија Шапца

До оснивања удружења "Киша" ручни радови су за многе Шапчанке углавном били само хоби. Оно што су научиле од својих бака, сада раде у "Креативној индустрија Шапца". Заједно се усавршавају, излажу и друже.

Из старог кофера извадиле су игле, конац и четкице. Оживеле су мотиве и сећања и у сваки уникатни предмет унеле део своје креативности и талента. Ручни рад  за њих није више само предах од свакодневног посла, већ љубав, посвећеност и дружење.

"Почела сам да хеклам још као мала, са 12 година научила сам од маме, сада ми је ово хоби, дружење, задовољство, одмарам се после посла, релаксација", каже Даница Бешић.

"То ми је сада једна добра инспирација и добро испуњено време", каже Ната Ђенадић.

Креативна индустрија Шапца има око 100 чланова, од домаћица и пензионерки, до дипломираних економиста и професора музике.

"Циљ организовања нам није само продаја ових производа које саме радимо већ да оформимо и неке креативне радионице, где би едуковали младе, где би радили са женама из руралних средина, а исто тако, циљ нам је и дружење, социјализација, посебно нас који смо у пензији", каже Ана Митровић.

Декупаж је на почетку стидљиво освајао Шапчане. Они који су за рад изабрали ову технику, толико су се увежбали, да сада салветама могу да украсе скоро све предмете.

"У почетку израдјени предмети су ми стајали и украшавали простор у мом дому, поклањала сам доста а касније сам почела да се бавим и продајом", каже Љиљана Перић.

"Овде је право место за све особе које у себи носе уметност руке или "Арс манус" да без обзира на доб, професију, нека друга животна опредељења, могу да надју кутак за себе", каже Зорица Ивановић.

Најмлађи члан Креативне индустрије Шапца има 25, а најстарији 81 годину. Жеља им је да старе и уметничке занате сачувају од заборава и своје знање о изради уникатних предмета, пренесу и млађим генерацијама.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара