Књижевни клуб у селу Ботуње

У селу Ботуње код Крагујевца, пре шест година, основан је књижевни клуб са именом познатог југословенског и српског писца Видосава Стевановића. Вешто уклопљен у идилу шумадијског села, Клуб "Видосав", јединствен у Србији, постао је својеврсна оаза за љубитеље уметности и књижевности.

На полицама личне бибиотеке, међу хиљадама књига, смењују се имена награђиваних, славних, критикованих и вољених -  неафирмисаних, али вредних аутора. Из богатог опуса књижевника пониклог из Шумадије, настала је идеја о првом књижевном клубу на селу. Од 2009. породични летњиковац претворен је у место окупљања заљубљеника у писану реч.

"Ми смо од једне старе енглеске штале направили први клуб од 120 квадрата. Ту су почели да долазе људи. И то је кренуло као место у коме ће се скупљати различити људи и различити уметници", објашњава Стевановић.

Као и свака идеја уметника, у почетку несхваћена, често исмевана - и ова је у први мах прихваћена као један од неухватљивих књижевних идеала. У њу је мало ко вероавао. Осим аутора.

"Сто досто људи је тврдило да то не може никако успети, да то овде не може да успе. То је тај наш песимизам који чини да живимо како живимо. Ја сам сматрао да може", каже Стевановић.

Током шест година, клуб Видосав походили су многи. Ичитавала су се дела Филипа Давида, Коље Мићевића, Благоја Граховца, дискутовало се о сликама Јоже Циухе и делима Јована Христића.

"Ако Крагујевац није имао снаге да Видосава представи како заслужује, онда се Видосав сам латио тога, имао је снаге да створи један диван амбијент који, не само да лепо изгледа, него је и пун садржаја", сматра етнолог Боривоје Радић.

Библитека од три хиљаде вредних књига, лично завештање Стевановића, од недавно је део фонда крагујеачке Народне библиотеке. Достутупна је свима у Клубу "Видосав", ризници писане речи.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 134 335 542

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво