Ловац на стршљенове из Чајетине

Због дугог топлог лета у ужичком крају намножилили су се стршљенови, посебно опасни за грађане алергичне на инсекте. Једини који уништава њихова легла на подручју општине Чајетина и Ужице, по налогу комуналне полиције, је Драгослав Јанковић, Чајетинац о коме смо већ говорили ио једином који већ пет година решава муке грађана и са змијама.

У шупи Илије Јевтовића, за кога прошлогодишњи сусрет са стршљеновима умало није био кобан, матица је и овог лета формирала легло.

"Узео сам један џак да их свучем, они су ме напали, девет комада ме је ујело, дошао је санитет, под хитно у болницу и остао сам три дана у болници. Ове године нисам смео ја сам то да радим", каже Илија Јевтовић.

И први савет грађанима, Драгослава Јанковића је да се не упуштају сами у уништавање легла, у којима може да буде од 500 до 1.500 јединки.

"Један од начина је као што смо видели ватром, пламеном, плински бренер, ...други начин, имао сам случај када је то било у пласту сена, у сену испред штале код људи, сено старо пар година, ту нисам могао да применим плин, него сам морао да узмем гас, пп апарат од ватрогасаца....Ноћу, што касније, све је више јединки у леглу и учинак уклањања легла је ефикаснији", каже Драгослав Јанковић.

За разлику од прошлогодишња три изласка на терен, овог лета имао је већ 40 излазака.

"Није било падавина уопште у овом периоду једно скоро два месеца, идеална температура за исхрану њихову пошто се хране, значи сада сазрева воће, они се хране воћним нектаром, уништавају пчеле, што је велики проблем због тога су штеточине", додаје Драгослав.

Због количине отрова убод једног стршљена може бити кобан за људе алергичне на инсекте. Савет је обавезно јављање лекару који су овог лета у ужичкој болници збринули 60 пацијената од чега је више од 80 одсто хоспитализовано.

"Јавити се лекару уз претходно стављање хладне облоге, у случају уједа за уста, врат или за усну дупљу што није нимало ретко, сисати коцку леда и јавити се најближем лекару како би се пружила адекватна помоћ", каже др Слободан Јовићевић, начелник Ургентне службе Опште болнице у Ужицу.

И поред адекватне опремљености и Драгослава су овог лета убола три стршљена, али одмах се јавио лекару, а на срећу није ни алергичан на инсекте. Посла ће каже имати вероватно до октобра, када због времена стршљенови угину, остаје само матица која наредног пролећа формира ново легло на неком мирном месту.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво