Товрљане, скоро без становника

Некада једно од највећих планинских села у општини Прокупље, Товрљане, подно Радана и Соколовице, у последњих неколико деценија, остало је скоро без становника. Иако обилује изузетним, до сада неискоришћеним, природним потенцијалима, малобројни горштаци тврде да је судбину овог краја одредило десетак километара макадамског пута, због чега су остали и без аутобуса, продавнице, лекара.

Села крушевичког краја, оживе само током летњих месеци. Потомци оних који су одавде отишли одавно, у Товрљану пронађу све оно чега нема у великим градовима, мир ,тишину, као и обиље здраве хране која још увек рађа без употребе било какве хемије.

"Овде је чист ваздух и дивно је. Има јабука, шљива, шаргарепе, крушака", кажу мештани.

Весела дечја граја итекако прија малобројним, сталним становницима овог села, којих је тек неколико десетина. Кажу да би им се и други радо придружили, нарочито они који су већ одрадили свој радни век, али се ипак не одлучују на то, зато што нема основних услова за живот.

"Путеви су нам лоши, макадамски, дотрајали и то нас спречава да приђемо и тржишту, продавници, трговини", каже Ђорђе Шмигић из Товрљана.

До Товрљана се може доћи из три правца, али са било које стране да се долази, мора се прећи десетак и више километара макадамског пута.

Нетакнута, живописна природа једне од најшумовитијих планина Србије, са до сада неискоришћеним водним и земљишним ресурсима, сврстава овај крај у потенцијално, веома атрактивно подручје, због чега мештани не губе наду да ће и држава помоћи.

"Да се изађе на Соколовицу, да се изађе до Радана горе, до Гајтана, па то је милина једна! Ми смо овде опремили неколико тих кућа, где би могли да примимо туристе без проблема", каже Илија Шмигић из Товрљана.

А да све овде може и другачије, пример је на само неколико километара од Товљана, са куршумлијске стране, у Пролом Бањи, где су исти ти, природни потенцијали Радана, већ годинама део бањске, планинске и ловне туристичке понуде, у којима годишње ужива на десетине хиљада
туриста.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара