Под заливним системом свега два одсто земље

Од 65 хиљада хектара обрадивих површина у кикиндској општини под заливним системом је свега око два одсто. Слична ситуација је и у другим деловима земље. Просек заливености у свету је седамнаест процената, па је, по тој статистици, Србија на самом зачељу Европе.

Део својих ораница у кикиндском атару наводњавају свега три компаније, а ниједан индивидуални пољопривредни произвођач

Предузеће "Ћорић-аграр" под системом пет ренџера има 1.250 хектара, али због недостатка воде залива само половину.

Борис Попћирић, управник ратарства у фирми, каже да им је тренутно приоритет заливање семенског кукуруза, који је сада у критичној фази метличења и оплодње.

"На 650 хектара имамо луцерку, соју и меркантилни кукуруз који смо залили само два пута и код њега је критична ситуација, поготово сада када је температура 38 степени, а влажност ваздуха веома ниска", истиче Попћирић.

У кикиндској општини је у току израда регионалног система који би омогућио наводњавање скоро 19 хиљада хектара, али за завршетак радова недостаје триста милиона динара.

Драган Фелбаб из Водопривредног друштвеног предузећа "Горњи Банат" Кикинда предочава да су у могућности да наводњавају много веће површине, али потребна су средства да би се регионални
системи привели крају, односно да се неке црпне станице преуреде да би могле враћати воду од реципијента у каналску мрежу.

О корисности система за наводњавање не треба трошити речи, али пољопривредници кажу да наставе ли се ове тропске врућине ни ренџери неће бити од велике користи.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво