Лепоте Ресавске пећине

Једна од пет највећих и накитом најбогатијих у овом делу Европе, Ресавска пећина је својеврстан спелеолошки бисер и изузетан споменик природе. Сваке године она привуче пажњу више од 40 хиљада посетилаца који ових дана у њеној лепоти уживају још више због пријатне хладовине.

Ресавска лепотица, како је због разнобојности и богатства накита зову, своју раскошност дугује природи која је вајала како се процењује 80 милиона година. Спиралном бетонском стазом која пролази кроз различите дворане на две галерије и они који јој се враћају увек открију нешто ново.

Свака група туриста нова је прича за водиче који, како кажу, обожавају свој посао.

Ружица Алексов, водич у Ресавској пећини каже да знатижељу и одушевљење највише показују деца.

Температура у пећини је константна, и лети и зими износи седам степени, а влажност ваздуха варира од 80 до 100 одсто.

Од почетка године Ресавску пећину обишло је 28 хиљада туриста. Током лета највише је индивидуалних посета, а од странаца предњаче Руси.

Пре неколико година пећина је осветљена најсавременијом хладном расветом која не ремети микроклиму, а све просторије су под видеонадзором.

Милица Петровић, директорка Ресавске пећине каже да је министарство пољопривреде и заштите животне средине обезбедило средства па ће до краја године дрвена ограда у пећини која служи за лакши силазак посетилаца бити замењена металном.

Ресавска пећина са 11 хектара околине има статус заштићеног споменика природе. Ове године саниран је и део пута од Деспотовца тако да је пут до пећине у добром стању.

rts.jagodina@rts.rs
+381 35 244 221

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво