Сарадња српске и мађарске граничне полиције

Од 30. јуна српској граничној полицији придружиле су се колеге из Мађарске да заједно штите границу са Македонијом од илегалних миграната. Од почетка месеца спречено је 9.300 покушаја илегалног преласка државне границе.

У четири патроле учествују припадници мађарске граничне полиције. Раде у ноћној смени. Пре упућивања на терен неопходан је договор и формирање мешовитих тимова.

Мађарски полицајци имају четири возила са уграђеним системом за контролу државне границе, српска полиција три. Возила се упућују у секторе, на стратешки важна места уз државну границу.

"Са ове позиције врши се осматрање терена и након уочавања групе илегалних миграната јавља се полицијској патроли која даље предузима полицијска овлашћења", каже Мирослав Јовић, гранична полиција.

Правила нема, и дању и ноћу покушавају мигранти да пређу границу. Од почетка месеца спречено  је 9.300 лица. У јуну 15.000. Када мигранти угледају патролу граничне полиције и жандармерије најчешће се повуку на територију Македоније и траже нове руте. Због појачаних патрола путеве траже преко Бугарске или Косова и Метохије. Чланови мађарског тима граничне полиције долазе из различитих крајева те земље, кажу да је гранични појас са Македонијом сличан оном код Сегедина.

"Радимо најбоље на овој граници, јер ако ми не зауставимо ове људе овде онда ће они доћи на нашу границу и колеге ће поново да раде исти посао, са српском полицијом одлично сарађујемо, веома су ефикасни", каже Золат Финстен, шеф групе.

Спречавају илегалне преласке, али свако ко затражи азил, улази у процедуру, добије потврду о привременом боравку у Србији и упућује се у прихватни центар. До прихватних центара ретко ко и стигне, циљ им је да преко Мађарске оду у Немачку, Француску или Шведску. У Прешеву је отворен центар за прихват миграната, транзитног типа, за привремено збрињавање.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара