Уметност на лишћу

Марија Пантелић из Лознице бави се специфичном врстом сликарства - она осликава листове дрвећа, и по томе је, каже, јединствена у Србији.

Лишће различитих величина, маркер, четкица и акрилна темпера прибор су потребан да би настала Маријина слика. Листови се скупљају у јесен, а затим суше у тесарској преси, након чега су спремни за обликовање.

"Мотиви који се најчешће могу срести на мојим сликама су мотиви догађаја, ситуација, онако како их ја видим, као и неких људи који на мене оставе одређен утисак", каже Марија.

Прва слика на листу, настала је пре две године. Идеја, смиреност и прецизност, каже Марија, основни су услови за сликање овом техником. Џез музика, увек јој је инспирација.

"Ову конкретно слику коју видите иза мене требало ми је три дана да је урадим комплетно, а за остале зависи од мотива, зависи од моје инспирације", каже Марија Пантелић.

Марија је по занимању медицинска сестра, а из хобија самоука уметница. После смене од 12 сати, сликање дође као терапија против стреса.

"Требало ми је доста времена да усавршим технику, да нађем одговарајуће боје које неће овај лист оштетити, већ му дати оно што треба да добије, а то је да се појаве обриси мог света", каже она.

Да би слика на листу остала постојана и неуништива, Марија користи посебну технику, за коју каже да је тајна. Изложба "Снови од платана" отворена је у галерији Мина Караџић у Вуковом дому културе.

rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара