"Башта фест" у Бајиној Башти

"Башта фест", интернационални фестивал кратког филма одржао се други пут у Бајној Башти. Од пристиглих 500 кратких играних филмова, приказана су двадесетчетири филма, 13 из иностранства и 11 домаћих остварења.

У парку Борићи, на платну величине биоскопског, кратки филм доживљава своју реинкарнацију из жеље двоје глумаца који су младима понудили приће о одрастању, виђене очима 24 тима из целог света.

А младом глумцу којем је драго што је баш овде Дошло, припала је част да овај фестивал и отвори.

"Супер је ствар што смо се изместили из Београда и Новог Сада и дошли овде у Бајну Башту, која ствара сјајну атмосферу за филмски фестивал", каже Славен Дошло, глумац.

На три дана колико фестивал траје, Бајна Башта се претвара у стециште уметности и укључује домаћине у креатине радионице које настају у интеракцији са уметницима, а којима облик и форму дају баш Баштани. Па ће тако ове године на затварању бити приказан дечији филм "Одбегли" чији су аутори основци.

А онај чија идеја живи и за коју се борио има скромне жеље које предвидјају блиставу будућност.

"Мислим да ћемо се трудити да сваке године нешто ново направимо, не превише, ја не желим да "Башта фест" буде гламурозан фестивал са црвеним тепихом и лимузинама, него мислим да је битније да га поправљамо по мало и да "Башта фест" чинимо бољим", каже Јован Јелисавчић, глумац и организатор Башта фест-а.

Ово је један и јединствен фестивал који ученицима и гостима нуди целодневне садржаје до вечерњих пројекција, приказујући им лепоте краја у коме се оржава, од излета на Заовинско језеро, Перућац, Тару и плаже Раче на обали Дрине где се одржавају концерти.

Иако је, по речима оранизатора, први "Башта фест" одржан у налету ентузијазма, други је оправдао очекивања и у Бајну Башту довео уметнике из целог света, нагласивши тако значај децентралијације културе.

Иначе идеја је потекла од једног младог глумца, рођеног Бајнобаштанина и његове пријатељице са класе. Уз помоћ своји колега и пријатеља су направили револуцију и вратили кратки филм на место које му по њима припада, на пиједастал са кога и о коме су сами прво учили.

Овогодишњи "Башта фест" затвориће награђени домаћи филм "Ничије дете". А небо изнад Бајне Баште као и на дан отварања поред звезда и светлећих балона, сијаће новим сјајем овогодишњег Башта фест-а.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара