Косидба нане

У Баваништу код Панчева велики број пољопривредника гаји зачинско биље. Тренутно се коси нана, а произвођачи кажу да је род нешто мањи него прошле године.

На баваништанским пољима тренутно мирише нана, јер је косидба у пуном јеку. Предраг Станковић ову биљку гаји већ више од десет година, а ове сезоне има пет ланаца. Каже да очекује принос од две тоне и још једну косидбу до краја лета, што је лошије него прошле године.

"Није добро прошло ове године. Била је суша у оном тренутку кад јој је требала киша, тако да ће род бити лошији. Ево сад је већ полегла, можда од следеће косидбе не буде ништа, а прошле године имали смо три", каже Предраг.

Предраг има сушаре,што му знатно олакшава посао, јер већина мора да одлаже род у амбаре. Има пуно посла јер се све ради ручно, али добра је и зарада.

"Ручно се сади, ручно коси, ставља у амбар, мора и да се прска, јер се сад појавила нека буба", каже Јован Богићев, произвођач нане.

"Добра је зарада, боља него на кукурузу, нана се највише тражи и добро се плаћа, само што ми немамо услове за сушење, па не можемо да гајимо на превеликим површинама", додаје Предраг Станковић.

Лето је сезона кад има пуно посла и за надничаре.

"Имамо школу, али немамо посао, па морамо да физикалишемо, и жена и ја. Радимо све сезонске послове. Добијамо 200 динара на сат и ако радимо 10 сати, то је 2000 динара", прича Љубиша Тодоров.

Осим нане, Баваништанци гаје и друго зачинско биље, першун, оригано и мелису. Кажу да имају добру, плодну земљу, па им све успева.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво