Дани Буце Мирковића

У Александровцу су почели "Буцини Дани" посвећени Милосаву Мирковићу песнику, драмском писцу, књижевном, позоришном критичару и антологичару.

На овај начин житељи Жупе желе да се одуже завичају, заљубљенику у уметност, који је до краја живота остао везан за родни крај, за како је волео да каже "његову океанију".

Стихови Милосава Буце Мирковића:
"Не обазири се сенко моја,
Док из чајџинице на Чубури
Излазим као јелен из присоја.
Около наоколо ко мрави
У коловратни загрљај журе.
А овако са штапом, ногу пред ногу,
Пошто сам попио и трећи чај,
Само сенку водити могу,
Час у пакао, час у рај".

Особен, енциклопедијски радознао, добронамеран полемичар, романтик и један од највећих  боема. Све је то био Милосав Буца Мирковић чији је живот обележила преокупација поезијом, књижевношћу, а посебно позориштем и глумцима.

"Имао је таквог духа који никог није вређао, а био је шармантан и оштар. Каже он мени једанпут "Добила си ту улогу, ти то нећеш добро играти, али је добро да ти играш", каже Мира Бањац, глумица.

За собом је оставио више десетина књига, драмских дела и преко 20.000 текстова. Део заоставштине, лични предмети, књиге, признања, фотографије, изложен је у његовој спомен соби, као стална поставка завичајног музеја Жупе у коме је обитавао сваког лета.

"Читава Жупа, али не само Жупа, мени се чини читава Србија је била једна Буцина велика фамилија. Наравно да је некако Жупа била најдража његовом срцу. Жупи се увек враћао", каже Иван Брборић, Завичајни музеј Александровац.

Некад Буца, а данас његови пријатељи од завичајног музеја, ногу пред ногу, прошетали су корзоом до кафане код Џамбаског бора, где је  седео и писао. За истим столом Буцину поезију читао је глумац Милија Вуковић.

У оквиру Буциних дана који ће трајати до недеље поред изложби, књижевних и глумачких свечаности одржава се фестивал позоришта.Најбољим глумцима биће уручена награда "Златно зрно", а доделиће се и признање за продукцију.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво