Малинари задовољни квалитетом и откупном ценом

Род малина у шабачком крају мањи је и до тридесет одсто, али су зато плодови доброг квалитета, кажу произвођачи. Задовољни су откупном ценом, јер су до пре неколико дана малине продавали по 250 динара за килограм.

У малињаку Светислава Ћирића из Беле Реке, већ три седмице свакодневно ради десет берача. Са једног хектара убрали су више од пет тона малина, које су продате по 250 динара за килограм. Иако је сада, цена нижа за 50 динара, Светислав је задовољан зарадом.

"Ове године је род мањи него прошле, зато ће цена попунити тај мањак. Ако би ова цена опстала 200 динара, ја бих могао и на десетгодина да потпишем да је радим", каже Светислав Ћирић из Беле Реке.

У родној години, на једном хектару, убере се више од десет тона малина. Прошлогодишње поплаве у шабачким селима оштетиле су многе засаде,  па је и род знатно мањи.

"Три хектара ја имам под малином, пола је Микер, пола је Виламет сорта, смањен род ове године, до сад сам негде на пола брања, набраосам неких седам, пет до сада, очекујем још толико", каже Владан Вујанић из Липолиста.

Да би се сачувао квалитет, малине се замрзавају одмах после брања. Судећи по потражњи купаца, хладњачари верују да цена неће више падати. Приче да су на почетку сезоне плаћали 300 динара за килограм малина, кажу, нису тачне.

"У односу на прошлу годину, цена је иста, да не кажем слична. Цена јебила 250 динара, до пре четири дана, била је три четири дана 230 динара, а од јуче је 200 динара", каже Милан Вујанић,  откупљивач воћа "Кузмић" д.о.о.

Поред произвођача, заради у малињацима радују се и сезонски радницикоји долазе и из околних земаља. Дневно наберу до 20 гајбица.

"Зарадим 2.000 динара, за једно десет гајби, некад 20, како кад, није сваки дан исти. Двадесетпет година берем малину, и не представља ми неки проблем, а исто тако са друге стране зарадим. Дошла сам из Босне да бих зарадила овде новац, да би родитељимапомогли, а и за себе да имамо", кажу берачи малина.

Малина коју још и зову "црвено злато", у шабачком крају гаји се навише од 1.000 хектара. Уз сигурну откупну цену, засада ће тврде, бити много више.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара