Нико не брине о дивљим депонијама

На територији града Пожаревца постоји 26 дивљих депонија о којима град не брине. Са друге стране, ни мештани села којикористе дивље депоније се не понашају одговорније, јер често бацају смеће и ван договорених места за одлагање. Поједине дивље депоније угрожавају усеве, па чак и пожаревачко водоизвориште.

Из било ког правца да уђете у село Кличевац проћи ћете поред смећа. Кличевчани имају чак три дивље депоније у свом селу, а смеће можете видети и на путевима.

"Ми имамо једну полууређену депонију, на коју би требало да се тај отпад и шут од грађевинских радова баца. Једноставно поједини људи носе и бацају поред старог корита Дунавца, односно канала који служи за одводњавање", каже Златко Марковић из Кличевца.

Његов комшија, Јовица Миленковић сматра да је у питању немар, а све због уштеде пола литра нафте.

Недалеко од Кличевца је и депонија села Брадарац. Мештани сматрају да ни организовано одношење смећа није најбоље решење.

Дарко Марковић из села Брадарац сматра да је организовано одношење смећа у реду за градска насеља, али да је за села неизводљиво, јер има пуно биљног отпада, шута, грађевинског материјала.

"Ипак је потребна нека већа депонија за одлагање", додаје он.

У селу Пољана, смеће са дивљих депонија практично је дошло на прагове кућа, а угрожава и водоизвориште Кључ, са кога се Пожаревац снабдева пијаћом водом. У Касидолу су због смећа угрожени и усеви.

Место одређено за бацање смећа у Касидолу је празно и до њега се не може доћи, јер мештани овог села своје смеће бацају на путу ка депонији и оближњем каналу за одводњавање.

Касидоласка депонија, окружена је њивама.

"Овде код нас је подручје где дува кошава. Све њиве се напуне са смећем, газе човеку њиву, јер је пут затрпан", каже Југослав Жикић, председник месне заједнице Касидол.

На територији града Пожаревца постоји 26 дивљих депонија, што је годишње више од 1.000.000 кубних метара смећа.

"Да би се тај проблем решио, треба да се реши пре свега проблем регионалне санитарне депоније, која би нам омогућила чишћење дивљих депонија и организовала укључивање села у организовано изношење смећа", објаснио је Драган Ћурчија, помоћник градоначелника Града Пожаревца за заштиту животне средине.

Рок за изградњу регионалне депоније још није утврђен. Са друге стране, за уређење депонија у буџету града Пожаревца ове године издвојено је само 3.000.000 динара што је једва довољно за главну градску депонију. У међувремену једино природа прикрива људски немар. Лети смеће зарасте у траву, а зими га покрије снег.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара