Рестауратор из Ужица обнавља иконе

Некада музејски препаратор, данас, уз упорност и велику жељу - рестауратор, сликар и конзерватор Драган Томановић из Ужица, провео је скоро две године на Светој Гори, на позив својих колега из Завода за заштиту споменика културе у Београду, који су радили на очувању манастира и цркава.

Иако је у тајновити свет иконописа и фрескописа ушао у својој четвртој деценији, његов конзерваторски потпис стоји на десетине најстаријих цркава и манастира на Балкану. Али оно што он издваја из своје биографије је обнова живописа на Хиландару.

"Први посао што сам радио тамо и што је било најлепше, то су Параклиси Хиландарски, Параклиси су заправо мале цркве које су скривене у њиховим конацима, које када долазе посетиоци, не могу да виде, то је интиман део њихов у коме они бораве и где се моле", каже Драган Томановић, конзерватор, сликар-рестауратор.

Од 12 Параклиса колико их је тамо, Драган је урадио конзервацију четири.

"Конзервација јесте комплексна, али се негде она мозе упоредјивати са лечењем, као што лекари лече људе, ми лечимо иконе, фреске и зидове, на одређен начин", каже Драган.

Обилазећи Светогорске стазе кроз шуме кестена, а за трагом о српским испосницама, пронашао је  сакривену малу српску цркву. Молевоклисију до које је стигао уским ходником.

"Зове се Молевоклисија, у преводу оловни кров, моје колеге су ишле тим путем, тражили су је, али је нису видели, и ја сам је прошао, она је била толико скривена у шуми, да сам је прошао изнад ње и морао сам да се вратим. Одједном пукне једна мала црква, неки 16-17. век, изванредно
сликана, и тако малена да у њу може да стане само 10 монаха", каже Драган.

На две године његов дом била соба је једним зидом била наслоњена на део цркве Фласка, који је премалтерисан, али знатижеља у њему није допустила да тај зид и данас остане окречен.

"Целом површином сам скинуо тај слој и дошао до тог фрескосликарства које је из 14 века, то је била сцена Благовести, са леве стране Архангел Гаврило, с десне стране Богородица. То је несто баш изузетно, у неизвесности биваш, а одједном ти се створе прелепи ликови", каже Драган Томановић, конзерватор, сликар-рестауратор.

Са младалачким еланом Драган, сада отима од зуба времена иконе из цркве у Прекову код Ивањице, дела цувених Лазовића, предстоји му конзервација Царских двери и икона из старе цркве брвнаре у Севојну.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара