Уместо ученичког дома, Геронтолошки центар?

Када је 2006. године почела градња Дома за ученике за Посаво-тамнавску средњу школу у Владимирцима, било је предвиђено да капацитети буду попуњени, јер је половина ђака путовала на наставу из удаљених градова. Када се стигло до усељења, интересовање за школује опало, због чега у тој малој средини нова општинска власт покреће иницијативу да се ученички Дом претвори у Геронтолошки центар.

Да заврши геодетску средњу школу у Владимирцима, Немања Кимпановдошао је из Новог Бечеја. На такву одлуку, наводи, била је пресудна информација са интернета да школа има дом за ученике чија је градња у завршној фази. Прошле су три године од тада, а у новом дому још нико не станује.

"Испоставило се да дом није завршен. Можете замислити наше разочарење тада. Али, једноставно, нисмо хтели да одустанемо од те жеље да завршим геодезију коју сам хтео да упишем, и снашли смо се тако што живим у приватном смештају", каже Немања Кимпанов, ученик трећег разреда средње школе у Владимирцима.

У модеран објекат интернатског типа од 8.000 квадратних метара, Министарство просвете уложило је 130 милиона динара. Радови су стали 2012. године, пред усељење, због судског спора са извођачима радова инесугласица око доградње још једне ламеле. Министарство је два путаодобрило средства како би се дом завршио, али их је општина вратила.

"Оног момента када су почели проблеми, почео је и број ученика да се смањује. Да би школа могла да функционише, неопходно је да дом што пре почне да ради. Најгора ситуација је да објекат уопште не ради и за општину и за школу", каже Милан Исаиловић, в.д.директора Посаво-тамнавске средње школе у Владимирцима.

Нови челници Општине Владимирци покренули су иницијативу да се објекту промени намена. Предлажу да у дом сместе и шабачке студенте, или да постане Геронтолошки центар, што би, како наводе, било најисплативије.

"Размишљали смо, ако би дошло до пренамене, с обзиром на ситуацију у земљи, да би дом за старе био најинтересантнији и да бисмо врло лако попунили капацитете уз неке дораде на самом дому. У сваком случају, ја бих волео да овде буде 200 ђака и да Владимирци постану центар младих, а не старих", каже председник Општине Владимирци Драган Симеуновић.

У близини здања је новоиграђени базен, а овај крај богат је итермалном водом. Да би се дом потпуно завршио, потребно је још 30 милиона динара. Превише је, овде кажу, уложено да би пропадало, а само за чување градилишта Општина је до сада утрошила око три и по милиона динара.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара