Фестивал "Јоаким Вујић" у Шапцу

Шабачко позориште, које ове године обележава 175 година трајања, домаћин је 51. Фестивал професионалних позоришта Србије "Јоаким Вујић" који се сваке године сели у други град. До 18. маја, шабачка публика видеће укупно 17 представа.

Поруком "Цео свет је глумиште" на шабачкој сцени отворен је 51. Фестивал оца српског театра "Јоакима Вујића".

Пред избирљивом домаћом публиком и жиријем, први су се представили Шапчани сочним и неодољивим хумором у комаду "Постмодерни кабаре доброг војника Швејка", по тексту и режији Александра Лукача. Према речима селектора, ове године било је тешко одабрати представе, јер је продукција била изузетна, упркос буџетским проблемима.

"Разноврсне су представе, прилично са критичким ставом, према проблемима које су у представи, углавном су ансамбл представе и прилично су друштвено ангажоване. Мислим да ће публика имати шта да види и да жирију неће бити лако", каже Слободан Обрадовић, селектор Фестивала "Јоаким Вујић".

Ових дана Шапчани ће угостити око 400 стручних људи који се баве театром. Овакви сусрети су, кажу, корисни и за публику и за глумце, али су најважнији утисци који се понесу из Шапца.

"Ја се радујем томе да шабачкој публици покажемо шта је тренутно актуелно у Србији, докле су стигли други театри, да се мало упоредимо, да погледамо врсни репертоар И другачији приступ позоришној уметности у другим срединама и попричамо о томе и да наша публика све то види и извага", каже директор Шабачког позоришта Зоран Карајић.

У част Фестивала који је живот почео у Крагујевцу, у галерији шабачког позоришта отворена је изложба сценографија  Миливоја Мише Штуловића, уметника из Крагујевца за кога критичари кажу да је прави позоришни чаробљак.

"Десила ми се лепа ствар, да направим оно што сам радио двадесет година, а 35 година сам у позоришту као сликар и као сценограф. Овде је део мојих сценографија. Али ми је посебна част И задовољство да сам у Шапцу, у граду велике куллтурне традиције", каже Миливој Миша Штуловић, аутор изложбе сценографија.

У галерији Шабачког позоришта, откривена је биста легендарног шабачког и југословенског  глумца, Бориса Ковача, по коме носи име годишња награда за допринос развоју позоришног стваралаштва. Биста је рад уметника, Драгише Марсенића.

"Он је био један од најзначајнијих позоришних глумаца 20. века, прва генерација студената Факултета драмских уметности у Београду, добитник Стеријине награде, вишеструки добитник Јоакима и као позоришни посленик пропутовао је целу Југославију и радио и по другим позориштима. Бавио се и педагошким радом и ово је круна наших живота, као и његових потомака", каже Ханибал Ковач, син Бориса Ковача.

У оквиру Малог Јокима на репертоару је пет дечијих представа, а у пратећем програму под називом "Суочавање са глумцем" шабачка публика имаће прилику да види четири монодраме.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара