Шездесет година поред тезге

Душан Јовановић, пољопривредник из поморавског села Катрге, шест и по деценија провео је на пијаци. Расад проврћа из његових пластеника, и овог пролећа биће засађен у многим краљевачким баштама. Својевремено, његови производи стизали су и до повртара у иностранству, све до Чикага.

Иако је дубоко закорачио у девету деценију Душан Јовановић и данас се бави производњом и продајом расада истом вољом, љубављу и упорношћу као у својим најбољим годинама.

"Веровали или не, али ја сам у својој деветнаестој години почео своју радну каријеру на пијаци. Тада нисам могао ни да сањам да ћу своју 84. годину дочекати поред тезге. Кад се вратим у прошлост и размислим ништа у свом животу не бих мењао. Презадовољан сам. Сада сам, углавном на краљевачкој пијаци и то сваког дана од половине марта до августа. У млађим годинама обишао сам пијаце у готово свим пијацама у већим градовима бивше Југославије, а Београд познајем колико и Краљево", каже један од најпознатијих повртара у краљевачком и чачанском крају.

У послу којим се бави чувени Дуле расадничар воли да је све "под конац", као расад на тезги, да су купци задовољни. Срећан је, каже, кад му се купци похвале својим баштама засађеним парадјзом, краставцем, купусом, паприком, боранијом и осталим поврћем и његових пластеника.

У највећем јеку продаје и садње у помоћ му прискочи ћерка Љиља и унуци који деди Душану  сваког јутра довозе расад из Катрге до краљевачке пијаце.

Душан нема пуно времена за одмор. По повратку са пијаце мало предахне, а онда припрема за робе за следећи дан. Обилази пластенике, пакује расад у чијој производњи главну реч има његова супруга Виторија.

"Све што смо у животу постигли плод је великог рада. Школовали смо децу, правили свадбе, помогли сина и ћерку да се скуће. Много смо радили од јутра до мрака, али не жалимо. Поносни смо и на унуке и у овим годинама пружићемо им колико можемо", каже Виторија.

Без обзира на године Душан уморан није. Воли земљу и везан је за њу, јер, како каже, она само воли рад, да се у њу уноси и труд и зној и да никада није сама.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара