Исушене оранице у Трстенику

Западна Морава код Трстеника пре месец и по дана поплавила је 315 хектара обрадивог земљишта причинивши у селима Оџаци, Почековина, Горњи и Доњи Рибник штету од око 30,8 милиона динара. Радови на оштећеном бедему кроз који се река излила и прошлог пролећа, требало би да буду завршени до краја месеца, до када се очекује и да пољопривредници са поплављеног подручја изборе битку с временом коју за нове приносе у пољима воде.

Крајем марта на месту најплоднијих ораница у селу Оџаци, које је у поплавама највише страдало, створило се језеро.

За водом која се повукла пре десетак дана, остали су стари и испливали нови проблеми.

"Нико да нас види, да нас обиђе , да нам пружи неку помоћ. Да нам каже неки савет. Ниједан стручњак није дошао да погледа ту земљу, да је узме на анализу. Да знамо шта да радимо са њом.  Где сам избацио целер, купус ту ми је црв. Убацао сам и креч, убацио сам све, али не помаже, где он нападне суши се биљка", каже Славољуб Лазаревић из Оџака.

Времена за губљење нема. У ишчекивању одговора да ли ће им и ко штету  надокнадити , Славољуб и Ружица, нову производњу на 30 ари сопствене и хектар ипо закупљене земље започињу позајмљеним средствима.

"Траке развлачимо да би смо садили целер. Каснимо и са њим али шта да радимо. Средјујемо полако једно по једно. Како можемо и како морамо .Други пут нас плави . Неко је за то крив. Ништа није предузето годину дана. Нити су журили да затворе тај бедем, нити су после свега дошли да нас питају да ли имамо сад од чега изнова да кренемо. Узајмили смо да би кренули. Морамо даље, не вреди да стојимо. Ако седимо и чекамо цело лепо тек немамо ништа", каже Ружица Лазаревић из Оџака.

Сваки суви, сунчани дан за пољопривреднике са поплављеног подручја злата је вредан.

"Јуче сам подсејао жито, сефте. Било је мало влажније па сам искористио да посејем иако му је време прошло већ. Али бринем да ли смем да храним једну једину краву коју имам травом са ливаде која ми је плављена. На њој ми је прошле године вода уништила три тоне детелине, а сад ни траву не знам дали могу да користим", каже Живота Лазаревић из Оџака.

Повртарске усеве који су били под водом, стручњаци кажу, не треба користити. Што се нових засада тиче, верују да бојазни нема.

"Сматрамо пошто је вода ту протекла, није се дуго задржавала, а поплаве нису биле ширег карактера да је та земља остала незагађена. На тим површинама може да се врши сетва, уколико то већ није одрађено. Ако јесте, онда саветујемо нормално гајење и негу усева", каже Раде Јовановић, Пољопривредно-саветодавна и стручна служба Крушевац.

Иако је оптимални рок прошао сетва кукуруза се још увек може обавити, а ако време послужи одавде ће пут трпеза широм земље за месец дана кренути и први род парадајза, паприке и кромпира.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара