Чишћењем канала против поплава

У Војводини постоји 315 система за одводњавање. Системи обухватају више од 20.000 километара одводних канала и око 16.000 објеката на каналској мрежи. И поред тога многа места у Покрајини имају великих проблема са високим подземним водама, јер се канали не чисте и не одржавају, а једно од њих је и село Локве у општини Алибунар.

Село Локве је окружено плодним ораницама и мештани овд еживе од пољопривреде. Због подземних вода, чији је ниво виши за метар и по од вишегодишњег просека, ратари до пре неколико дана нису ни могли да уђу у њиве.

Кaко би решили велики проблем у локалној самоуправи су ангажовали Водопрвредно предузеће  за чишћење 120 километара каналске мреже која окружује село. Један мештанин је захавлан свима који су се ангажовали око чишћења канала, јер како каже код многих пољопривредника кукуруз је први пут после 50 година остао необран, јер нису могли од воде да уђу у своје њиве.

Директор водопривредног предзуећа "Јужни Банат-Вршац" Јован Баста каже да су кренули са чишћењем по приоритетима.

"Овај слив поред њива уз главни канал прво чистимо да би сувишна вода могла да оде у канал Дунав-Тиса-Дунав. Ово је изузетно важно да се уради не само због ефикасног одводнајвања, већ што се на овај начин побољшати и квалитет земљишта", каже Баста.

У последње две деценије овде се мало улагало у одржавање каналске мреже што је доводило до честог плављења ораница.

Предраг Белић, председник СО Алибунар каже да је новац за ове радове обезбеђен из буџета, а помоћ је стгла и из Покрајинског фонда за пољопривреду.

За нашу малу општину ова инвестиција од 10 милиона динара је веома значајна, али ми ћемо овај посао успешно завршити не само у Локвама, већ и у Иланџи, Селеушу и Николинцима где ратари такође имају великих проблема са високим подземним водама", каже Белић.

Чишћење одводних канала у Локвама трајаће две недеље, а након тога наставиће се и у другим местима. Све то допринеће нормалном раду система за одводњавање што ће смањити тренутно висок ниво подземних вода.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара