Крстарење Дунавом све привлачније страним туристима

Овогодишњу наутичко - туристичку сезону отворио је брод "Ривер Ариа" који је, са групом америчких туриста, недавно упловио у Луку "Београд". Наредних месеци Дунав ће бити главна дестинација речног крстарења кроз Европу. За туристе је организовано разгледање града, обилазак историјских и културних споменика и институција.

Међу најпосећенијим локацијама су Београдска тврђава, Храм Светог Саве, Музеј "25. мај", и Кнез Михаилова улица. Страним туристима се, како кажу, највише допада љубазност и гостољубивост Београђана, домаћи специјалитети и богата историја наше престонице.

"Београд је диван град, велики и ужурбан. Велика је разлика између старог и новог дела града. Највише ми се допада кнез Михаилова улица. Волим шопинг, а и људи су овде дивни. Имали смо дивног водича, сазнали смо све о историји града и ного ми се допала Београдска тврђава", кажу туристи.

Прошлогодишња наутичка сезона забележена је као најуспешнија до сада. У овој сезони у међународно пристаниште "Лука Београд", упловиће 570 бродова са више од 70.000 туриста. Од наутичког туризма годишње се заради и до 10 милиона евра.

"Они не спавају у хотелима, већ на бродовима, али све друго троше. Брод плађа таксу за боравак, туристи користе наше таксије, купују сувенире, хране се у ресторанима", каже Весна Нађ, пи-ар Туристичке организације Београда.

Међу туристима, који речним бродовима долазе у Београд, најбројнији су гости из Канаде, Сједињених Америчких Држава, Немачке и Велике Британије. А највећа посећеност је, кажу, у мају, јуну и августу. 

"Свака нација је специфична. Немци воле да им се кратко и конкретно кажу чињенице. Американци воле да им се град представи кроз шалу и занимљиве анегдоте. Британце највише занимају приче о монархији и, најчешће, желе да посете Бели двор", каже Невена Чварковић, туристички водич.

У току туристичке сезоне, туристи који бораве у граду, али и Београђани, имаће прилику да уживају и у Карневалу бродова и Београдском латино маратону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара