Стара планина рај за љубитеље екстремних спортова

Парк природе Стара планина, простире се на 114 хиљада хектара и највеће је заштићено природно добро у Србији. За последње две године, број туриста на Старој планини повећан је чак десет пута. Због тога Туристичка организација Пирота жели да понуди нове садржаје, пре свега љубитељима екологије и екстремних спортова.

Рафтинг и кајак на набујалим старопланинским рекама. До скора незамисливо, али захваљујући професионалцима Рафтинг савеза Србије, ускоро ће представљати део пролећне туристичке понуде.

Такозване стазе кроз брзаке, кањоне и клисуре Височице и осталих река на Старој планини, биће трасиране и представљене љубитељима ових екстремних спортова.

"Врло је лепа река, захтевна је. Можемо да прођемо без икаквих проблема са рафт чамцем. Ово није једина река у овом крају моја може да се користи у овакве сврхе, туристичке, рекреативне, а можда једног дана и такмичарске", каже председник Рафтинг савеза Србије Борис Пурјаков.

"Важно је да људи који се спуштају низ овакву реку буду обучени, адекватно опремљени и да имају обезбеђење са собом. Не препоручујем никоме да се аматерски бави овим спортом", каже Бојан Орловић.

Рафтинг, кајак, туре до најлепших водопада у Србији, планинарење, обилазак културно историјских споменика, а ускоро и параглајдинг, то је оно што посетиоце треба да привуче на највећу планину Србије.

"Употпунити туристичку понуду и понудити што више садржаја како би задржали и оне који бораве овде и оне који нису били да привучемо да уживају у свим тим спортовима и на крају крајева да уживају у природи Старе планине", каже директор ТО Пирота Братислав Златков.

Иако је циљ да Стара планина постане центар за екстремне спотове, неће бити заборављени ни најмлађи љубитељи природе. План је да центар за посетиоце, који је недавно отворен, постане научно наставна база.

"Да се окренемо школама, ђацима, основцима, да науче како да се понашају у парку природе, шта је то битно за даљи развој парка природе и за очување тог заштићеног подручја", каже Игор Петровић, управник парка природе Стара планина.

Развој туризма, али у складу са природом, односно очувањем заштићених биљних и животињских врста је, сматрају стручњаци, будућност Старе планине.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара