Читај ми!

Боља струја у селима уз административну линију са Косовом

Реконструкцијом нисконапонске мреже од Куршумлије до Луковске бање, побољшано је напајања електричном енергијом у 20 пограничних села уз административну линију са Косовом. Електропривреда Србије финансирала је овај пројекат вредан 56 милиона динара.

Породица Васиљевић из куршумлијског села Жуч кажу да им у свакодневном животу много значи довођење боље струје у домове.

"Пре је била слаба струја, а сада је јача па часком скувам ручак и кафу па све то брзински стигне", каже Рада Васиљевић.

У 35-то киловолтни далековод који је захтевао неодложну реконструкцију у дужини од 15 километара, Електропривреда Србије уложила је 56 милиона динара.

"Па сигурно је да ћемо да добијемо много, зато што ћемо да имамо много мање испада, а имамо и такође као резервну варијанту, стари далековод", каже председник Месне заједнице Луковска бања Горан Стевановић.

"Сада смо са модернијом опремом обезбедили да све то функционише на исправан начин и да Луковска бања у сваком тренутку буде даљински управљана, да има и довољан напон и поуздано снабдевање и да то све буде на најбољи начин у интересу наших купаца и грађана", каже  директор ЕД Југоисток Дарко Булатовић.

На измештање дела трасе далековода чекало се више од четврт века због акумулацје Селова, са чијом се изградњом стало.

Стари далековод још увек остаје поред корита реке Топлице где је планирано вештачко језеро. Изградњом нове трасе створиће се услови за чишћење језера и измештање пута.

Без обзира на проблеме, становништво ових пограничних села на самој административној линији са Косовом, не одлази одавде, а благодети природе искористили су за развој туризма.

"Изградња пута, електрична енергија то је све оно што је основно да би се развијала једна средина, а природа је дала, тако да ако се уклопи пут, струја и  ми овде на терену, може да се развија овај простор", каже директор АД Планинка Радован Раичевић.

Изградња пута до Луковске бање, чији су капацитети попуњени током целе године, а примат полако преузимају инострани гости, следећи је, неодложан задатак.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво