Читај ми!

Фијакеријада у Црепаји

Црепајачка фијакеријада, која постоји већ 21 годину и одржава се, по традицији, другог дана Ускрса, и ове године је окупила велики број учесника из целе Србије. Они су се такмичили у парадној вожњи коњских запрега.

Заљубљеници у коње једва су дочекали прву фијакеријаду у сезони, која се одржава у Црепаји. То им је прилика да прикажу своје љубимце и умеће презања у запреге. Највећи број такмичара дошао је из Војводине, али и из уже Србије и Републике Српске.

"Љубав према коњима гајим од детињства. То је нешто што волиш и радиш, иако је скупо и изискује пуно труда", каже придошлица из Баранде.

"Прво је мој старији брат имао поније, па средњи, а сад сам и ја стасао да јашем велике коње", каже један дечак.

Право из бајке у Црепају је стигао и фијакер у облику бундеве, који власници из Ченеја изнајмљују за свадбе. Модерне Пепељуге, које желе романтично венчање као из бајке, могу то да доживе.

Организатори манифестације из коњичког клуба "Липицанер" учествују само у ревијалном делу. Тренутно има само 12 породица у селу које гаје коње, јер за то треба доста новца.

"Трошкови су стварно велики. Мислим да за два коња која ћете упрегнути на фијакеријади годишње треба 5.000 евра. Наши домаћини, у време ове кризе, не могу себи то да приуште", каже организатор Драган Јованов.

"Ова манифестација је веома важна за развој села и општине Ковачица, за туристичку промоцију. Коњи су племените животиње, а они који их гаје су племенити људи. Тако да се овде на једном месту за један дан скупи 5.000 племенитих људи", каже председник општине Ковачица Мирослав Кришан.

Жири је оцењивао упареност коња, али и лепоту опреме и фијакера. Сви су желели да понесу бар један од пехара, јер црепајачка фијакеријада спада у највеће и најзначајније у земљи.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво