Филм о Христифору Црниловићу

Христифор Црниловић, сликар, педагог и етнолог сачувао је од заборава многе народне обичаје и предмете. Успомену на њега у документарном филму "Пустоод" сачувао је Небојша Илић Илке.

"Ко издржи нека прича" говорио је Христифор Црниловић, велики српски сликар који је преживео албанску голготу. Професор и етнолог који је велики део жиовота посветио истраживању културно-историјске баштине југа земље.

Не схватајући тада његову уметничку душу и неуморан истраживачки дух власотинчани су му дали надимак "Пустоод". То је назив и документарног филма аутора Небојше Илића Илкета, уметника из Власотинца који се читаву деценију спремао за снимање филма о животу и раду Христифора Црниловића.

"Мене као младог човека којег интересује уметност, музика, сликарство, филм заинтригирало је то што до тада нисам ништа чуо о том човеку", каже Небојша.

Црниловић је сликарство завршио у Минхену. Припадао је групи пленериста који су унели дух модерне уметности у Србији. Мајстор акта и одличан сликар мртве природе и пејзажа.

"Однеговао је два велика сликара српске модерне уметности, Предрага Милосављевића и Александра Томашевића", каже проф. др Срђан Марковић, Факултет уметности у Нишу.

Након доласка авангарде Црниловић оставља платно и четкицу и посвећује се етнографији. Из ове куће у Власотинцу у којој је живео са сестром Лепосавом и њеном породицом Христифорова вредна збирка са 2.600 предмета, највише ношњи, накита и рукописа на више од 20 хиљада страна пресељена је у Манакову кућу у Беогаду.

"Он је сјајно познавао дијалекте српског језика и та три комплекса ношњи управо прате народне говоре на терену и отуда имамо шопски, моравски и вардарски комплекс" каже мр Станислав Станковић, Институт за српски језик САНУ.

Путевима којим је ишао Црниловић трагао је и Небојша Илић, да сачува од заборава знаменитог Власотинчанина чије име носи и Фондација за младе таленте.

"Страшно сам поносан што сам урадио овај, филм јер Христифор Црниловић то заиста заслужује", каже Небојша Илић Илке.

"Пустоод" је отворио Фестивал етнолошког филма у Београду, већ је овенчан наградом у Сплиту, а биће приказан у још десет земаља у Европи.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво