Читај ми!

Дучићеве вечери поезије

У Требињу су одржане "Дучићеве вечери поезије", традиционална песничка манифестација посвећена песнику, дипломати и академику Јовану Дучићу.

Једна од најзначајнијих песничких смотри у нас започела је свечаном академијом под називом "Светла земља Дучићева". А, имао је три отаџбине, по речима владике Николаја Велимировића - Као песнику свет му је био отаџбина, као родољубу Србија, а као човеку Херцеговина.

Говорећи о Дучићу и значају ове културне манифестације у поздравном говору, градоначелник Требиња Славко Вучуревић рекао је да се о Дучићевим вечерима поезије одавно говори, много зна, да је пуно написано и да се на ове сусрете позивају најбољи песници и лауреати са разних манифестација у региону.

Одломке из Дучићевог стваралачког опуса говорили су Небојша Дугалић, Биљана Ђуровић и Борис Пинговић, глумци Народног позоришта Београд. Свечану академију улепшали су својом песмом Светлана Несторов, првакиња Београдске опере и Црквени хор из Никшића.

Током манифестације одржан је научни скуп "Стих, метар и смисао поезије Милосава Тешића", отворена изложба слика Атанасија Поповића и изложба скулптура и слика требињског уметника Стевана Кијца. Промовисана је „Звучна антологија добитника Дучићеве награде" и књига "Плаве легенде Јована Дучића" у издању Савеза Срба из Темишвара. У завршном програму манифестације стихове су говорили Рајко Петров Ного, Гојко Ђого, Драган Хамовић и други.

Требиње се још једном на прави начин одужило свом суграђанину, кнезу песника, човеку који је све што је стекао оставио "милом Требињу", у коме, по својој жељи, почива на Херцеговачкој Грачаници.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара