Читај ми!

"Штедљива" улична расвета

Поред изолације зграда, Град Шабац почео је да штеди енергију и на уличној расвети. Jавно предузеће за управљање грађевинским земљиштем покренуло је пројекат енергетске ефикасности у области јавног осветљења. Живине сијалице, велике снаге, биће замењене натријумовим које троше мање струје и трају дуже.

Са висине од десет метара виде се сви метални стубови у улици Јеле Спиридоновић Савић. Замена живиних сијалица натријумовим траје од пет до седам минута. Надлежни кажу да ће квалитет осветљења бити исти као и раније.

"Предности самог мењања је уштеда електричне енергије, пошто оне на дневном нивоу много мање троше, следећи бенефит је у одржавању, зато што је животни век натријумових сијалица много дужи у односу на живине сијалице", каже Владимир Филиповић, референт уличне расвете.

До краја месеца, стари типови уступиће место савременијој технологији и у осталим шабачким улицама. Требало би да буде замењено 400 сијалица од 400 и 250 вати, јер извор светлости заснован на натријуму, кажу стручњаци, троши двоструко мање енергије.

"Укупна вредност инвестиције је 1.200.000 динара. Процена је да ће уштеда само на утрошку електричне енергије и на замени ових 400 сијалица бити преко 2.500.000 динара на годишњем нивоу, што значи да ћемо већ у овој години имати уштеду, када рачунамо и само инвестицију преко 1.200.000 динара", каже директор Јавног предузећа за управљање грађевинским земљиштем Владимир Недељковић.

За разлику од живиних које трају 20.000 сати, натријумове сијалице имају двоструко дужи век. Карактеристичне су по жуто-наранџастој боји.

Овог пролећа, осветљаваће улице у току вечери и ноћи по 12 сати, од 18 до 6 часова ујутру.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се