Читај ми!

Подршка воћарима

У општини Блаце, која је по производњи воћа међу водећим у Србији, нова производна година дочекује се са значајно увећаним смештајним и прерадним капацитетима. Изградњу нових хладњача и сушара помогли су Влада Србије и Програм развоја воћарства на југу Србије Краљевине Данске.

Предузеће "Миди органик" из Гргура код Блаца, које годишње преради и извезе на западноевропско и тржиште Америке преко 2.000 тона разног воћа, проширењем хладњаче, решило је хронични, вишегодишњи проблем.

"Значиће наравно много, јер смо сада добили 150 одсто више складишног простора, него што смо имали раније. То ће утицати на повећање прераде органског воћа, као и на извоз", каже Живорад Јанићијевић, предузеће "Миди органик" Доње Гргуре.

И Срећко Јовановић, који се деценију бави откупом и сушењем шљива, до нове сезоне прераде отвориће хладњачу, капацитета 400 тона, што је за њега искорак о коме је размишљао годинама.

"У сезони не морамо да пласирамо воће по ниским ценама, већ сада можемо да га задржимо, прерадимо", каже Срећко Јовановић, Барбатовац.

Новоизграђени смештајни и прерадни капацитети, уз додатне подстицаје  из локалног буџета, позитивно се одражавају на примарну производњу.

Многи воћари ових дана засадиће нове површине, углавном шљивом стенлеј, која је и најзаступљенија на овом подручју.

"Сади се, сади. Сад је и општина дала доста садница, што је веома значајно. Ко хоће да ради, може", каже Горјан Васиљковић, Међухана.

Према незваничним подацима из Програма развоја воћарства на југу Србије, који већ неколико година спроводе Данска и Србија, на подручју општине Блаце остварена су највећа инвестициона улагања, која се мере стотинама милиона динара.

"Више од седамдесет нових трактора је дошло у примарну производњу, а изграђене су и четири веће хладњаче и неколико мањих", каже Бојан Николић, општина Блаце.

Површине под воћем на подручју ове општине, према подацима службе за пољопривреду, премашују шест хиљада хектара, са тенденцијом увећања из године у годину.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се