Читај ми!

Канал угрожава безбедност мештана

Беживотно тело шездесетпетогодишњег С.Б. које је јуче пронађено у каналу мини хидроцентрале у Куршумлији, још једном је, наново, отворило бројна питања у вези са овим објектом. Канал у дужини од пет километара пролази кроз куршумлијска насеља, школско двориште и уз регионални пут, скоро потпуно необезбеђен, угрожавајући на тај начин безбедност људи и објеката.

У каналу, којим се већ шездесетак година вода из Топлице допрема до мини хидроцентрале, за непуна три месеца, пронађена су два беживотна тела.

Последњи смртни случај, који су пријавили пролазници, увећао је број утопљених куршумличана у претходних неколико деценија на седам.

Незванично смо сазнали да се С.Б. највероватније, враћајући се из посете родбини, оклизнуо са дрвеног моста и упао у канал.

Основна школа "Милоје Закић", са око шестстотина ученика, вероватно је једина образовна установа у Србији, кроз чије двориште у целој дужини протиче канал.

"Сматрам да ограда, коју смо подигли на око 1,2 метра, није баш стопостотна заштита за децу", каже директор ОШ "Милоје Закић" у Куршумлији Слободан Шиндић.

Канал пун воде, у дужини од пет километара, угрожава и бројне стамбене објекте, у неколико куршумлијских насеља.

"Људима се обрушавају дворишта, пуцају терасе, чекамо да нам се сруше куће", кажу мештани Куршумлије.

У општини Куршумлија РТС- у је потврђено да предузеће "Хидроенергија" из Рашке, већ шест и по година, ради без водне дозволе, која му је, због бројних кршења закона, ускраћена још једном, пре месец дана.

"Хидроенергија Рашка не би требало да обавља делатност производње струје и да користи воду из реке Топлице", каже Снежана Радовић, општина Куршумлија.

"Правно тумачење каже да, иако у решењу стоји да немам право жалбе, треба је ипак поднети, ако закон дозвољава ту могућност", каже Радоје Радојковић, предузеће "Хидроенергија" Рашка.

У републичкој водопривредној инспекцији за Топлички округ, РТС-у нису желели да одговоре да ли ће и када поступити по коначном решењу Министарства пољопривреде, чије извршење, по тумачењу правника, не одлаже жалба, односно, када ће  зауставити вишегодишње незаконито коришћење воде из реке Топлице.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара