Читај ми!

Пластеничка производња у Владимировцу

Пошто у неразвијеној општини Алибунар нема много шанси за запослење, у селу Владимировац покушавају да покрену повртарску производњу. Пре неколико година основали су удружење, а највише посла тренутно има у пластеницима.

Око тридесетак породица у Владимировцу у последњих пет-шест година интензивно се бави повртарством. У пластеницима Милијане Стојаковић посађен је расад паприке, а још увек се беру спанаћ и ротквице.

Пошто је у годинама, већину послова обавља њен син. Производи се углавном продају на пијаци у селу и у Панчеву.

"Син је остао без посла, морао је нечим да се бави. Једно време од ратарства није било неке нарочите зараде, па је одлучио да да земљу под аренду, а он је подигао пластенике. Пуно је ту уложено на почетку, али сваки почетак је тежак, па ћемо видети", каже Милијана.

Василиса Маринку такође припрема расад паприке, који ће почетком априла посадити у другом пластенику. Сада има млади кромпир, али ће он ове године каснити са родом.

"Имали смо проблем ове године што је кромпир смрзо. Петнестак дана је био мраз, па биљка није издржала, јер немамо грејање у пластенику. Сад је никао поново, па ће први род бити почетком маја", објашњава Василиса.

Она је такође и председница удружења.

"Ми смо мало удружење, тек на почетку. Немамо пуно пластеника и углавном нам је то додатни посао. За сад продајемо на пијаци, али надам се да ћемо се развијати", каже Василиса.

Чланови домаћинства углавном раде сами, јер за сада имају по два-три пластеника, међутим, кад затреба, унајми се и по неки радник. Посла има пуно, а биће га још више, јер је сезона тек на почетку.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се