Читај ми!

Прибој, пројекти особа са инвалидитетом

Прибојско друштво за дечју и церебралну парализу и Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама, настоје да сарадњом, ангажованошћу и пројектима које реализују, особама са инвалидитетом обезбеде квалитетнији живот, разбију предрасуде и покажу њихове стваралачке могућности.

Да о њима мисле и земљаци у далеком свету, потврђује донација из Немачке. Нити је прва, нити последња, а захваљујући таквој помоћи добрих људи, свакодневицу лакше подносе.

Знају то у удружењу, где се свакодневно расправља о проблемима доступности институција, премалим просторијама, акцијама, терету судбина које стоички носе и пројектима који им улепшавају живот, попут часописа "Феникс".

"Имали смо пројекат, па смо едуковали чланове Удружења, и тадо да сада радимо. Успели смо и то нам много значи, а Прибојци захваљујући нашем часопису могу да добију све информације о нашим активностима", каже Славиша Шуша из Прибоја.

У суседним просторијама је Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама.И ту су ликовне секције, дружење, дневни боравак, рад са педагозима и помоћ родитељима.

"Мислим да им је ово јединствена прилика да се друже. Видите их, видите њихово здравствено стање, ово је једина прилика да се друже и негде изадју", каже Мирко Марјановић из Прибоја.

Ово удружење настоји да обезбеди помоћ за набавку специјалног возила, којим би се олакшао  превоз инвалида и омогућио долазак деце из пријепољских села у дневни боравак у Прибоју. Сада је њих петнаестак ван овог простора, изузето из круга пријатеља и тима стручњака који би радили са њима. Уз то, овде планирају и организацију МОСИ игара.

"Међуопштински сусрети особа са инвалидитетом, по угледу на МОСИ, које би током два дана у Прибоју окупиле Златиборски регион, одредили бисмо игре које одговарају њиховим менталним могућностима И моторици, а обезбедили бисмо и умрежавање цивилног сектора", каже Горан Рековић, члан Удружења за помоћ МНРО.

Све што чине, уз помоћ волонтера и других удружења, локалне самоуправе и донатора, усмерено је ка промовисању бољих решења њихових  потреба. И све је у духу поруке коју шаљу својим суграђанима - да живе са њима, а не поред њих.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво