Читај ми!

Кикиндски енигматски клуб

Кикинда важи за један од најјачих енигматских центара у држави. Неколико кикиндских стручњака за укрштенице, ребусе и друге мозгалице вишеструки су победници бројних такмичења у земљи и иностранству, а Кикинда је 2012. године била домаћин Сусрета енигмата Србије. Упркос свему томе, Кикинда је тек пре неколико дана добила свој енигматски клуб.

Тек што је почео да се бави енигматиком Славко Бован је 1985. године , у ондашњој Југославији, у конкуренцији искусних мајстора, освојио титулу најбољег. Након тога је, каже, учествовао на енигматским такмичењима и квизовима кад год му се пружила прилика, и зарадио је много награда и признања.

"Ипак, најзначајније ми је признање Енигматског савеза Србије које сам добио 2011. године, ка најуспешнији такмичар на свим дотадашњим сусретима енигмата", истиче Бован.

Захваљујући Славку Бовану, Илији Станчулу, Чедомиру Милановичу и другим успешних састављачима енигматских задатака,  у Кикинди је основан енигматски клуб, као секција Енигматског савеза Србије.

Међу оснивачима је и Вања Томашев, двоструки првак Србије у  квизингу. Он сматра да потенцијал постоји, јер су се Кикинђани доказали на многобројним надметањима из енигматике и квизинга.

"Показало се да је дошао прави тренутак да Кикинда добије свој клуб", додаје Томашев.

Чланови новог клуба постали су и енигмате из земаља у окружењу. Јован Недић је са тројицом колега дошао из Белог Манастира и Осијека да пружи подршку Бовану и другим кикиндским састављачима забавних задатака.

"Сматрамо га Кикинда треба да има свој клуб и ми из Хрватске бићемо његови чланови", наглашава Недић.

За првог председника Енигматског клуба Кикинда изабран је Златан Пупезин, творац прве осмосмерке у Србији, а у статуту клуба приоритет је дат раду са омладином, учешћу на разним такмичењима и манифестацијама и стварању пријатељстава међу сличним клубовима.

Након оснивачке скупштине одржано је и прво отворено првенство Кикинде у енигматици. Као куриозитет, ваља подсетити да је пре три године у највећој севернобанатској општини, у част мамутице Кике, 123 троје енигмата из региона саставило мамутску укрштеницу дугу 160 метара.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

                                                                        

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво