Читај ми!

Клизишта на подручју Расинског округа

На подручју Расинског округа обилне падавине у протеклом периоду покренуле су стара, али активирала и нова клизишта. Угрожена су домаћинства, путеви, пољопривредно земљиште. Најозбиљнија ситуација је у општини Трстеник.

Осам саобраћајница је оштећено. Два путна правца су у прекиду, па су многа домаћинства остала одсечена од света. У Јасиковици грађевинска инспекција наложила је исељење пет породица.

Трстеничани већ имају искуство из 2006. године када је због клизишта морало да се дислоцира село Богдање. Страхују да би слична судбина могла да задеси и мештане Јасиковице, јер су подземне воде покренуле читаво брдо где су куће.

"Наложено нам је да се иселимо. Немамо где, пуца и даље, пукотине су да може рука да се провуче. Кад почне снег да се топи биће још критичније", каже Верица Анђелковић, Јасиковица.

"Клизиште се овде код нас активирало још 2006. године. Да се на време нешто предузело можда
 би ситуација била другачија. Сада идемо заобилазним путем, у прекиду је пут из правца Почековине. Проблем имају запослени и деца који путују", каже Драгица Вукчевић, секретар Месне заједнице Јасиковица.

Осим у Јасиковици, клизишта стварају проблеме још у десетак села трстеничке општине.

"Ми као локална самоуправа не можемо сами да се изборимо са проблемима. Потребна нам је
 помоћ Владе. Имали смо штету од поплава пет милиона евра, а сада још и ова катастрофа. Санирамо путеве, то једино можемо", каже председник општине Трстеник Мирослав Алексић.

"Овде је читаво село угрожено. Послаћемо екипе да утврде тренутно стање. Потребно је порушити објекте који нису за становање. Испитати терен и наћи место где ће се подићи нове куће, али локалне самоуправе морају да поведу рачуна о грађевинским дозволама. Не може да се гради
 на клизиштима", каже Велимир Илић, министар за ванредне ситуације каже да је ситуација тешка свуда.

У Србији је данас активно преко 36.000 клизишта, што значи да ће посла бити много и да ће тај процес потрајати, а у међувремену неопходно је за оне најугроженије пронаћи бар привремено решење.

Због клизишта на подручју александровачке општине у прекиду је регионални пут Александровац - Јошаничка бања и без струје  240 корисника у Дренчи.

На подручју бруске општине у десет села активирана су клизишта, без воде је насељено место Ковијаци. Због одрона је у прекиду саобраћај на путном правцу Брзеће - Куршумлија.

На територији града Крушевца активирало се седам старих клизишта.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво