Читај ми!

Нови проблеми са изливањем у шабачком крају

Обилније падавине ове недеље у шабачком крају поново су донеле проблеме са изливањем. Виши ниво Саве, због кога су уведене редовне мере одбрана од поплава, не прети, али су зато мањи водотоци опет плавили оранице и куће.

За 19 година од када су се доселили у Горњу Врањску, домаћинство Павла Крошњара,  Думача је плавила 15 пута. Не зна више колико  и коме се све жалио. Од  пластеника и оранице  породица  живи, а на његов проблем сви забораве чим се вода повуче.

"Када никога не плави мене плави, то више није у питању елементарна непогода, то је у питању људски немар, погледајте 30 метара канала поред главног пута не постоји никакав пропуст", каже Павле Крошњар из Горње Врањске.

Не крију мештани у селу да се канала и корита речица сете само када им вода запрети. Одржавање је по правилу увек туђа надлежност.
 

"Очисте људи, очисте, сваког пролећа очисте и исто преко зиме само из кола фик, фик", каже Душанка Јанковић.

Због доброкомшијских односа појединачне пријаве се за затрпане канале тешко се  подносе. За заједнички рад на уређењу корита речица било је заједничке воље и мештана и надлежних.

Акција уређења мањих водотока почела је прошле јесени управо овде, али је  изгледа трајала  колико су сниматељске екипе биле у селу. Бела Река и даље уз грање, ђубре и нерашчишћено корито.

"Чврсто су обећали да ће урадити у априлу ове године", каже Сретен Живанић, председник савеза Месне заједнице Бела Река.

"Још је упола била мања вода него у мају, а имали смо проблема изливала је", каже Верољуб Јаковљевић из Беле Реке.

Булдожери и багери у селима  решиће проблем корита, али не и оваквих речних  баријера. Само на пет километара Беле Реке има их седам. У већини села слична слика и иста прича.

"Ја то гледам и чистим увек поред моје не могу ја сад цео потез да сам одрађујем, а друге комшије незаинтересоване, а овамо им жао кад их топи вода", каже Милан Креаковић.

И док се  увек указује на надлежност и истиче беспарица, са сваким изливањем остају само штете и трошкови. За неоговорност и немар  нико није платио.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара