Читај ми!

Премијера филма у Казнено-поправном заводу Забела

Осуђена лица која казну издржавају у Казнено-поправном заводу Забела, имали су прилику да премијерно гледају филм "Бићемо прваци света" у својој реновираној биоскопској сали.

Део осуђеника у Казнено-поправном заводу Забела има могућност да уз одобрење управе гледа филмове на ДВД-ју, али је биоскопска атмосфера на пројекцији филма "Бићемо прваци света" у сали забелског комплекса "Препород" оставила посебан утисак.

Осуђена лица, смештена у овој установи свесни су да су културна дешавања јако важна за њих.

"Добро је и психички и на сваки други начин утиче", кажу, и додају да тако сређују мисли.

Казнено-поправни завод Забела други је по величини завод овог типа у Србији и у њему је смештено око 1.600 осуђеника, од тога из отвореног и полу-отвореног третмана издржавања казне је њих 250, од којих је чак 200 гледало филм.

За глумачку екипу филма "Бићемо прваци света" која се поклонила овој посебној публици, то је било ново искуство.

"Мислим да једна оваква врста филма и једна оваква врста комуникације јако важна за њих, а и за нас да имамо свест о томе да су то осуђеници али и даље људи, поготово они који желе да се поправе", рекао је тим поводом Милош Биковић, један од главних глумаца у овом филму.

Осуђеници који издржавају казну из отвореног и полуотореног третмана имају и право на рад. То су послови на фарми и у хотелу који припадају Заводу, али и грађевински послови и одржавање чистоће. Културни садржаји такође су важни у њиховој ресоцијализацији.

"Дугорочни циљ је њихова ресоцијализација, што је и основа да би се они касније укључили и вратили на прави пут, да се укључе у нормалне токове друштва, да више не врше кривична дела и да се не враћају у затворе", истакао је Управник КПЗ Забела, Дејан Новаковић.

Културни садржаји у Казнено-поправном заводу Забела, ускоро ће постати редовни. Најављене су позоришне представе и промоција књига.

rts.pozarevac@rts.rs
+381  12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара