Читај ми!

Нови случајеви грипа у Суботици и Поморављу

Две особе, од којих је једној лабораторијски потврђено присуство вируса А H1N1, налазе се на лечењу у суботичкој Општој болници, потврдио је РТС-у др Бојан Баги, начелник Одељења за реанимацију и интензивну терапију те болнице. Завод за јавно здравље у Ћуприји прогласио је епидемију грипа на територији Поморавља.

Један четрдесетогодишњи мушкарац из Суботице примљен је пре недељу дана у суботичку болницу са тешком упалом плућа и још је прикључен на респиратор, иако му је стање стабилно.

Јуче је 53-годишња Суботичанка такође примљена на интензивно лечење на Одељење за реанимацију због тешког здравственог стања, а сумња се на вирус грипа. Жена тренутно није животно угрожена.

У протекле две недеље, у суботичкој болници регистрована су четири смртна случаја узокована тешком упалом плућа, за коју се сумња да су изазвана вирусом грипа.

За једног од преминулих данас је потврђено је присуство вируса H1N1.

Завод за јавно здравље у Ћуприји прогласио је епидемију грипа на територији Поморавља, потврдила је за РТС др Весна Стефановић начелница Центра за контролу и превенцију болести у тој установи.

Епидемија је проглашена у договору са надлежним координаторима Института "Батут". Последњих дана повећан је број оболелих на подручју свих шест општина, посебно у Деспотовцу, Јагодини и Ћуприји. До сада је Институт Торлак званично потврдио присуство грипа А H1N1 у пет узорака са тог подручја.

Из Завода је дат предлог антиепидемијских мера болницама што подразумева могућу забрану посета и појачану хигијену на одељењима. Смиривање ситуације очекује се почетком априла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се