Читај ми!

Подршка пољопривредницима

Општина Куршумлија, трећу годину заредом, са петнаест милиона динара, финансираће пројекте из области пољопривреде. Регистрована пољопривредна газдинства моћи ће појединачно да рачунају на максимални износ до 150 хиљада динара помоћи, за развој воћарства, сточарства и набавку нове опреме и механизације.

Мирослав Радовановановић из Куршумлије, у претходне две године, засадио је две хиљаде и петстотина садница јабука и крушака. Овог пролећа воћњаке ће увећати за још један хектар, на површинама, до којих је, уз помоћ државе, већ довео воду.

Каже да не изостаје ни подршка локалне самоуправе.

"Људи су у претпрошлој години видели како то функционише, у прошлој су већ могли да рачунају на та средства, на повраћај, могли су да уђу у инвестиције. Захваљујући томе доста засада је подигнуто", каже Мирослав Радовановић из Куршумлије.

Домаћинство Драгоја Весића традиционално се бави сточарством. Једни су од највећих произвођача млека у куршумлијској општини. И њима је значила подршка из локалног аграрног буџета.

"Користили смо у прошлој години 150 хиљада динара. Од тога смо купили мешаону сточне хране и једну стеону јуницу", каже Драгоје Весић из Спанца код Куршумлије.

Захваљујући субвенцијама из буџета општине Куршумлије, у претходне две године, око четиристотине домаћинстава, проширило је своје воћњаке или модернизовало производњу, кажу у општинској администрацији, најављујући подршку пољопривредницима и у овој години.

"У буџету за 2015. годину планирали смо 15 милиона динара за подстицај пољопривредне производње", каже Рајко Николић, потпредседник општине Куршумлија.

"Прошле године је исказано велико интересовање за набавку пољопривредних машина, опреме и механизације. Уз то наставићемо да помажемо и воћарима, сточарима", каже Јовица Ђиновић, Одељење за пољопривреду општине Куршумлија.

У једној од најсиромашнијих општина у Србији рачунају да је финансирање пројеката из области пољопривреде, уз већ постојеће субвенције из републичког буџета, сигуран пут за убрзанији економски развој и успоравање веома изражене миграције из егзистенцијалних разлога.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се