Читај ми!

Ветрозаштитни појасеви за унапређење јавних зелених површина

Кикинда је општина са свега један одсто пошумљености, понајвише због тога што се последњих деценија није водило рачуна о обнови девастираних дрвореда и ветрозаштитних појасева. За ревитализацију зелених површина из општинске касе је ове године издвојено око 20 милиона динара.

Недостатак ветрозаштитних појасева проузрокује одношење плодних честица земље и смањење приноса, земљиште се исушује, а формирају се и снежни наноси. Ради елиминисања свих тих
негативних ефеката, локална самоправа је оформила комисију за унапређење јавних зелених површина.

Миодраг Булајић, члан Општинског већа, каже да су на тај начин креирали план повећања шумског и комуналног зеленила и детерминисали све слободне локације, које ће, у овој години, искористити за ту намену.

Лане и почетком ове године, крај локалних путева, посађено је укупно 7.200 садница дрвећа, вредних шест милиона динара. Најбројније су младице тополе.

Дијана Јеж из Дирекције за изградњу града истиче да је топола веома погодна врста за овакве намене,  јер погодује високом нивоу подземних вода и очекује се да ће, у складу са планом одржавања, напредовати у наредне две године.

"Поред садница тополе, на неким путним правцима, посадили смо саднице сибирског бреста, који се добро показао у овим нашим, да кажем, скоро већ степским условима, а места смо нашли и за саднице јасена и горског јавора", додаје Јеж.

На појединим деоницама крај путева планирано је да се ветрозаштитни појасеви обогате жбунастим врстама попут јоргована, црног трна, дивље руже и дрена. У свему овоме веома је битна улога пољочуварске службе за очување младих засада и спречавање настанка дивљих депонија.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара