Читај ми!

Изложба Милана Сташевића у Андрићграду

У галерији "Лубарда" у Андрићевом институту у Вишеграду, отворена је изложба Милана Сташевића, савременог београдског, академског сликара и графичара, добитника бројних награда и признања, који за собом има више од 60 самосталних и 350 групних изложби у земљи и иностранству.

На једном месту,  од фигурације до апстракције, савремено и на карактеристичан начин оживљени призори историје уметности и одгонетнута мистерија живота, чине и ову изложбу Милан Сташевића, академског сликара који је, како каже, у настојању да не буде оргиналан, пронашао свој уметнички израз.

"Било ми је тешко што су ми сви, и колеге и професори говорили да будем једноставан, да нема приче, да нема емоција на сликама да будем оргиналан. Касније сам схватио, али сам покушао да сачувам сликарство, да сачувам занат", каже Милан Сташевић, академски сликар.

Поставка од 24 слике, међу којима и оне настале од више мањих  формата, представља све периоде уметничког стваралаштва Милана Сташевића.

"Једноставно треба се препустити и сликати искрено и увек ћете бити сликар оргинала", каже Милан.

Ретроспективна изложба Милана Сташевића, члана УЛУС-а и Графичког колектива чији радови се налазе у сталним поставкама и фондовима бројних музеја, друга је поставка најмладје галерије у региону.

"Галерија Андрићевог института "Лубарда" јесте једна од најмлађих у региону, али ћемо настојати да у будућем периоду она постане центар културе и уметности и да у овом изложбеном простору излажу најеминентнији уметници данашњице", каже Горица Ћећез, галерија Андрићевог института.

Изложбу слика и вишедеценијског стваралаштва Милана Сташевића у галерији "Лубарда" Андрићевог института, публика може видети до 8. априла.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара