Десеторо оболелих од "зечје грознице"

У Крушевцу, Трстенику, Александровцу и Варварину од почетка године регистровано је десеторо оболелих и седморо пацијената код којих се сумња на појаву туларемије, ретке заразне болести у народу познатије као зечја грозница или глодарска куга.

На инфективном одељењу крушевачке Опште болнице збринуто је троје пацијената са туларемијом. Стручњаци кажу да се, када се на време дијагностикује једна од пет форми у којима се јавља, зечја грозница успешно лечи антибиотском терапијом.

"Уколико је неко имао контакт са глодарима, крпељима или зечевима и након  3 до 5 дана, максимално 10 колико може да траје инкубација, добије веома високу температуруи са грозницом, малакалошћу, мучнином и повраћањем треба да се јави лекару. У даљем току болести симптоми су веома различити у зависности од врсте улазних места кроз које инфекција продире - од појаве раница на кожи, до увећања лимфних чворова или конјуктивитиса, ако је реч о оку," каже др Предраг Павловић, епидемиолог Завода за јавно здравље у Крушевцу.

Узрочник болести је бактерија, која напада више од стотину врста животиња, пре свега дивље и глодаре, а на човека се преноси директним контактом са оболелом животињом, али и индиректно преко крпеља или путем контаминиране хране, воде, прашине из жита и сена. Отуда тамо где туларемије има стручњаци саветују спроводјење дератизације и пажљиво чување намирница. Посебан опрез због честих контаката са животињама саветује се ловцима, ловочуварима, месарима и кожарима.

"Веома је важно да приликом тог контакта они користе заштитна средства, на првом месту гумене рукавице. Кад је пут преноса храна веома је важно да се месо дивљачи пре конзумације добро термички обради. Не треба користити воду из бунара и извора код којих постоји могућност да су дошли у контакт са глодарима и њиховим излучевинама, а на подручјима где је полест потврђена треба избегавати и купање у рекама, барама и језерима", каже др Предраг Павловић, епидемиолог Завода за јавно здравље у Крушевцу.

Упркос бројним изворима заразе и путевима преноса, туларемија спада у ретке заразне болести јер се не преноси са човека на човека.

На подручју Расинског округа од почетка године туларемија је евидентирана у селима Доњи и Горњи Ступањ, Тржац, Руишник, Залоговац, Каменаре и Крвавица, али у форми појединачних случајева. Последња епидемија у крушевачком крају забележена је 2005. године.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара