Читај ми!

Баточина, неисправна вода у бунарима

Више од 60 одсто домаћинстава у Општини Баточина водом за пиће снабдева са приватних изворишта, док свега 40 одсто корисника воду добија са градског водовода. Последњих година, иако су конктроле честе, вода са већине приватних бунара није исправна за пиће, па мештани највећег баточинског села Брзан, траже од надлежних завршетак радова на изградњи водовода.

Домаћинство Миловановић из баточинског села Брзан водом се снабдева са приватног изворишта. Вода у дворишном бунару, последњих месеци није исправна за пиће, а потврда о томе стигла и од надлежних институција.

Због тога су били принуђени да поставе систем за пречишћавање воде.

"Био сам принуђен да поставим хлорни дозатор и да користим хлор како би се вода била бактериолошки исправна за пиће. Мислим да је решење овог проблема, за све мештане овог села у изградњи новог водовода. Водовод се гради од 2008. године не знамо колико ће још дуго то трајати", каже Горан Миловановић.

Локална управа према закону, није надлежна за контролу исправности воде у приватним бунарима, па је на власницима да се сами старају о њеном квалитету. Општина Баточина почела је изградњу водовода. Радови тренутно стоје, јер новца за наставак нема.

"Урадили смо део примарне мреже са резерворима и покушавамо да до 2016. године добијемо бар један прикључак за воду. После тога ћемо, урадити  анкетирање потенцијалних корисника и утврдити који је то проценат учешћа  грађана у водоснабдевању", објашњава Радиша Милошевић, председник Општине Баточина.

У појединим домаћинствима проблем са водом постоји већ десетак година. Због непостојања мреже, нема ни канализације па су у појединим случајевима угрожени и усеви.

"Канализација је већи проблем него водовод. Јамес а отпадним водама се пуштају директно на пут. Већина домаћинстава добар део тих вода испушта на асфлатни пут", каже мештанин Брзана  Радиша Барјактаревић.

"Немамо ни башту зато што овде стижу отпадне воде јер немамо канализацију. Због тога ми је бунар угрожен. Јас ам чистио, али не вреди", додаје Томислав Ђорђевић.

Више од половине станиовника на територији Општине Баточина воду за пиће користи из приватних бунара, а тек мањи део са градског водовода. Додатни проблем направиле су прошлогодишње поплаве након којих је, због специфичног терена, дошло до  загађења изворишта, па су она данас практично неупотребљива.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се