Читај ми!

Пријавити насиље у породици

Број пријављених случајева породичног насиља у Прокупљу је у порасту. Када се насиље догоди, најважније је, кажу, да се што пре пријави полицији, Центру за социјани рад или тужилаштву.

Између служби које се баве проблемом насиља недавно је потписан споразум о сарадњи којим су
тачно прецизиране надлежности. Циљ је да се грађанима олакша само пријављивање,  а институцијама омогући да на сваку пријаву правовремено реагују.

У породичној тучи ташта претукла зета, супруг непокретну жену ударао чекићем по глави-само су неки од случајева породичног насиља забележених у Прокупљу последњих месеци.

Према подацима Мупа у 2014. години број кривичних дела насиља у породици био за скоро педесет одсто већи, него у 2012. години, али додају да бројке указују и на то да је све више жртава и сведока који насиље пријављују.

"Ја сам видео на улици да се туку, било нас шесторо-седморо и позвали смо полицију", каже један грађанин.

Још увек је, међутим, много оних који о својим мукама ћуте, а има и случајева када очекивана помоћ није стигла.

"Најтеже ми је било кад комшије окрећу главу и подругљиво се смеју. Понекад сам звала, тражила сам помоћ, али после тога је било још горе", каже жртва насиља.

Пријавити насиље, кажу стручњаци, за жртву је тешко, али би споразум о сарадњи, који су недавно потписале све надлежне службе у Прокупљу, требало да овај кључни корак у борби против насиља олакша.

"Раније се дешавало да онај ко пријављује насиље институцијама доживи ново насиље управо од тих институција, јер су се надлежности пребацивале са једне на другу установу", каже Ивана  Миладиновић, социјални радник Центра за социјални рад.

Број кривичних пријава за насиље у породици поднетих тужиластву се за пет година повећао за трећину, а пред Основним судом у Прокупљу је, за исти период окончано око 230 поступака.

"У последње две године смо нарочито ажурни и приликом заказивања суђења и приликом доношења пресуда", каже Ивана Никетић, порт парол Основног суда у Прокупљу.

Најчешће жртве породичног насиља су жене. Од скоро 3.000 евидентираних случајева током прошле године у Србији, двадесет четири случаја завршена су смрћу жене.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се