Читај ми!

Мали Зворник, највећи проблем клизишта

У општини Мали Зворник и даље су на снази ванредне мере. Након поплава највеће проблем праве клизишта. Земљиште се и даље спушта, а од маја прошле године још двадесетак кућа је небезбедно. Највише их је у селу Цулине где ће канадска амбасада финасирати истраживања и израду израду пројекта санације клизишта.

Иако је испуцала и окружена блатом и даље је наш дом, кажу Деспотовићи. Живели су и код фамилије у селу и под шатором, али се, и поред страха од клизишта, не одвајају од своје куће у Цулинама.

"Више ми је мука, баш кажем мужу какав је живот по овом блату ходати и газити", каже Вида Деспотовић.

"Нисмо склањали рекли су нам да ништа не смемо да дирамо да не би кренуло поново одозго клизиште. Кућа је као заштита. Да она служи као потпорни зид да држи брдо да опет не крене одозго", каже Лука Деспотовић.

На стотину метара уз магистрални пут три куће окружене су земљом, у селу је осам за исељавање. Мештани су добили новац, али нови смештај још нису обезбедили.

"Два милиона добили само, шта ћу ја са тим", каже Радован Пантић.

"Не спавам ноћима киша кад пада ја обилизам око куће нема шансе да заспим. Прелазили смо код девера исто се плашимо. Гледамо доле целу ноћ да ли није кренуло. Бићемо овде док не нађемо смештај", каже Мирјана Пантић.

Надају се, кажу, да ће до пролећа изаћи из кућа, а локална управа да ће до тада бити завршен  пројекат обезбеђења клизишта које угрожава и магистрални пут кроз село. Финасираће га Канадска амбасада, а радити наши стручњаци.

"Помоћи ћемо израду студије и дела рехабилитације клизишта које ће бити модел за рехабилитацију на целом овом подручју", каже Филип Пенингтон, амбасадор Канаде.

"Бушење почиње већ сутра и биће завршено брзо, а за потребе израде пројекта и за санацију када се уради пројекат онда се обезбеде средства и онда ће бити грађевински радови", каже професор др Адам Дангић, председник Друштва геолошких инжењера и техничара Србије.

У општини са стотину мањих и 18 већих клизишта очекују да се реши и највећи проблем одроњавања земљишта код граничног прелаза ка Републици Српској.

Одавде се је у реку Дрину сручило 12 и по хиљада метара кубних земље. Како је најављено, санација део клизишта бар уз пут почеће на пролеће, када и реконструција магистралног пута од Лознице ка Љубовији. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара