Читај ми!

Пожега, чекајући изградњу Коридора 11 и ауто-пут

Пожега је чвориште друмског и железничког саобраћаја. Међутим, мештани и привредници са нестрпљењем чекају завршетак градње Коридора 11 и долазак ауто-пута.

Општина Пожега, према статистичким положајима заузима златну средину на подручју Златиборског округа на основу социјалне карте становника. Ипак сваке године расте број сиромашних житеља.

"То је око 365  домаћинстава, која су да кажемо угрожена материјално и социјално", каже директор Центра за социјални рад Пожега Мићо Јовићевић.

Просечна зарада у општини креће се око 49 хиљада динара, али житељи тврде да је реалност другачија.

На посао чека 2.104 Пожежана и Пожежанки, али је три пута више запослених било на одређено или неодређено време. Упркос кризи поједини привредници успевају да сваке године повећају број запослених.

"Сваке године, неких три четири године, на папиру је то бар неких десет радних места", каже Мирјана Радовић "Радовић Ентеријер".

Привреда представља основни мотор развоја општине, а томе доприноси око 1.500 предузетника и предузећа. Привредници су се упркос кризи, за општину ипак изборили спољнотрговински суфицит.

"Морам да напоменем дакле да сви ови привредни субјекти су настали на територији општине Пожега сопственим средствима, без икакве финансијске или неке друге помоћи и локалне самоуправе и републике", каже председник Скупштине општине Пожега Драги Ерић.

Предузеће "Радник", које се бавило производњом опеке, редак је пример неуспеле приватизације. Некадашњи прехрамбени привредни гигант Будимка замало је избегла сличну судбину, држава је спасила  реструктурирањем, али ће ускоро добити новог власника.

"Онај ко купи Будимку, стварно је купио златну коку, без оно под знацима навода, зато што ова фабрика прави већ пет година профит", каже Ђорђе Стевановић.

Због потраге за бољим животом смањио се број популације у односу на претходни попис, али је природни прираштај у благом порасту.

Они који су одлучили да не напусте Пожегу, надају се да ће популација од 30 хиљада житеља са доласком ауто-пута ипак наставити да расте.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара